Terug

Volg Vandaag Inside

Amerikaanse voetbalbond beraadt zich over bondscoach

Amerikaanse voetbalbond beraadt zich over bondscoach

Unspecified

4 jan 2023, 00:00

De toekomst van Gregg Berhalter als bondscoach van de nationale voetbalploeg van de Verenigde Staten is hoogst onzeker. De Amerikaanse voetbalbond US Soccer doet een onderzoek naar diens functioneren tijdens het WK in Qatar, waar Oranje de VS in de achtste finales uitschakelde. Berhalter, wiens contract op 31 december afliep, bekende bovendien deze week een mishandeling van zijn huidige vrouw in 1991.

De voormalig speler van PEC Zwolle is er in ieder geval niet bij wanneer Team USA later deze maand een eerste trainingskamp belegt sinds het WK in Qatar. Assistent-coach Anthony Hudson neemt zijn taken waar.

Rond Berhalter (49) is de nodige ophef ontstaan nadat hij tijdens een symposium over moreel leiderschap wat voorbeelden had aangehaald van slecht gedrag van een speler, zonder diens naam te noemen. Het bleek later te gaan om Giovanni Reyna, die boos zou zijn geweest over het gebrek aan speeltijd. De 20-jarige speler van Borussia Dortmund excuseerde zich later via de media bij zijn mede-internationals voor zijn "gebrek aan inzet".

Dinsdag kreeg het verhaal een merkwaardig vervolg toen US Soccer bekendmaakte dat Berhalter tijdens het WK was gechanteerd en de coach zelf met het verhaal naar buiten kwam dat het een voorval betrof uit 1991. Berhalter bekende dat hij dat jaar zijn toenmalige vriendin en huidige vrouw Rosalind een schop heeft gegeven. Volgens sportzender ESPN zou oud-international Claudio Reyna achter de chantage zitten, mogelijk uit onvrede over de behandeling van zijn zoon.

Deel dit artikel

Link gekopieerd