Terug

Volg Vandaag Inside

Ajax wint in eigen huis niet van Vitesse en is koppositie definitief kwijt aan PSV

Ajax wint in eigen huis niet van Vitesse en is koppositie definitief kwijt aan PSV

Unspecified

9 nov 2022, 22:01

Ajax is er vlak voor de winterstop niet in geslaagd de koppositie van de Eredivisie te veroveren. De koploper kreeg in het thuisduel met Vitesse voldoende kansen op een ruime zege, maar moest genoegen nemen met een gelijkspel (2-2).

Ajax staat voorlopig tweede op de ranglijst, met 1 punt minder dan koploper PSV. Feyenoord passeert de rivaal uit Amsterdam donderdag ook op de ranglijst als het SC Cambuur verslaat.

Ajax kwam in de 6e minuut al op voorsprong. Dusan Tadic, spelend op de rechterflank, tikte een voorzet van linksbuiten Steven Bergwijn handig binnen. Vervolgens verzuimde Davy Klaassen de score te verdubbelen en schoot Kudus op de paal. Vitesse was een stuk efficiënter en strafte in de 25e minuut een fout van Jurriën Timber genadeloos af. Timber verloor eerst de bal en zette daarna te laat de achtervolging in. Million Manhoef bracht met een lange sprint de gelijkmaker naar de finish (1-1).

Vlak na de gelijkmaker kopte Klaassen in kansrijke positie naast en ook Kudus slaagde er niet in alleen voor doelman Daan Reiziger te scoren. Een deel van het publiek zocht de schuld bij trainer Alfred Schreuder en vroeg met spreekkoren om zijn vertrek. De opvolger van Erik ten Hag had zijn basisformatie van het duel van zondag met PSV flink gewijzigd. Hij vond Brian Brobbey onvoldoende fit voor een basisplaats en liet Owen Wijndal als linksback voetballen. Kenneth Taylor verving de geschorste Edson Álvarez en Devyne Rensch kreeg als rechtsback de voorkeur boven Jorge Sánchez.

Ook in de openingsfase van de tweede helft maakte Ajax het zich onnodig lastig. Bergwijn en Kudus misten voor open doel. De thuisploeg nam steeds meer risico en kwam goed weg toen Matús Bero een snelle counter niet met de 1-2 bekroonde. Met de ingevallen Francisco Conceição, Daley Blind en Brian Brobbey hervatte Ajax de zoektocht naar een voorsprong. Maar Berghuis raakte de lat, net als Blind.

Vitesse hapte naar adem maar kwam in de 74e minuut wel op 1-2, toen Manhoef opnieuw een slippertje van Timber afstrafte. Vervolgens kwam Ajax niet verder meer dan de gelijkmaker. De ingevallen Lorenzo Lucca kopte raakte, na een voorzet van Blind. In blessuretijd schoot ook Brobbey nog op de paal. Na het laatste fluitsignaal drongen veel fans van Ajax opnieuw luidkeels aan op het vertrek van trainer Schreuder.

Deel dit artikel

Link gekopieerd