Ajax wint dankzij fraaie doelpunten eerste duel van het seizoen van Heracles Almelo

12 aug 2023, 22:03

Ajax is met een zwaarbevochten zege aan het nieuwe seizoen in de Eredivisie begonnen. De club liep pas in het laatste kwartier weg van het gepromoveerde Heracles Almelo (4-1). Mohammed Kudus, de Ghanees die nog graag weg wil, en de nieuwe aanvoerder Steven Bergwijn (2) zorgden voor blijdschap en veel opluchting in de Johan Cruijff ArenA.

Ajax speurt drie weken voor het sluiten van de transfermarkt nog volop naar versterkingen. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat houdt de supporters van de club uit de hoofdstad langer in spanning dan ze eigenlijk willen. Maar de fans zagen ook twee aanwinsten indruk maken tegen Heracles. Branco van den Boomen, transfervrij overgekomen van Toulouse, en Jakov Medic, voor zo'n 2 miljoen euro gekocht van FC St. Pauli, debuteerden verdienstelijk.

Van den Boomen verdeelde het spel van Ajax met zijn fraaie traptechniek. Zijn hoekschoppen waren dreigend en hij was bijna succesvol met een vrije trap. De lange Medic was gevaarlijk met een aantal kopballen. De Kroaat tekende ook voor een fraaie gelijkmaker, met een afstandsschot vanaf ruim 30 meter.

Tot ergernis van de nieuwe trainer Maurice Steijn miste Ajax in de voorbereiding kans op kans. Ook tegen Heracles verzuimde de nummer 3 van het afgelopen seizoen het zichzelf makkelijk te maken. Brian Brobbey en Kenneth Taylor misten grote mogelijkheden op de openingstreffer. Mede door die missers kon Heracles in blessuretijd van de eerste helft op voorsprong komen. Linksback Anass Salah-Eddine, die de voorkeur kreeg boven Owen Wijndal, schoot de bal van dichtbij tegen Jorrel Hato aan. Vervolgens kon Mario Engels eenvoudig Jay Gorter passeren.

Gorter mocht invallen omdat eerste keeper Gerónimo Rulli na een botsing met Jizz Hornkamp niet meer verder kon. Gorter kreeg toch wel verrassend de voorkeur boven de Diant Ramaj, die onlangs voor 8 miljoen euro van Eintracht Frankfurt werd overgenomen. Drie minuten later schaarde Medic zich met een prachtig afstandsschot in een rijtje met beroemde spelers van Ajax die ook met een doelpunt debuteerden.

Ajax ging na rust zonder de geschorste Steven Berghuis op zoek naar een zege. Brobbey, Kudus en Bergwijn kregen de bal niet voorbij de goed spelende doelman Michael Brouwer. Uiteindelijk trof Kudus wel doel, op aangeven van de van AS Roma overgekomen Bosniër Benjamin Tahirovic. Bergwijn besliste het duel in de 85e minuut met de 3-1 en benutte in blessuretijd nog een strafschop.