Terug

Volg Vandaag Inside

Ajax volgend seizoen niet verder met Heitinga als hoofdtrainer

Ajax volgend seizoen niet verder met Heitinga als hoofdtrainer

Unspecified

1 juni 2023, 15:09

John Heitinga moet stoppen als hoofdcoach van Ajax. De oud-voetballer heeft in een gesprek met directeur voetbalzaken Sven Mislintat te horen gekregen dat de Amsterdamse club op zoek gaat naar een nieuwe trainer voor het eerste elftal.

"Op persoonlijk vlak was het een zware beslissing en niet makkelijk om het hem te vertellen", aldus Mislintat. "John is op een lastig moment ingestapt om de club te helpen en dat heeft hij met volle overtuiging gedaan. Het was een moeilijke periode, Ajax stond vijfde en is uiteindelijk op de derde plaats geëindigd. Hij heeft de afgelopen maanden veel geleerd en wij willen graag een rol spelen bij zijn verdere ontwikkeling en John aan de club verbonden houden. Maar ik heb de conclusie getrokken dat Ajax nu een meer ervaren trainer voor de groep moet hebben."

De 39-jarige Heitinga werd eind januari aangesteld als interim-trainer, na het ontslag van Alfred Schreuder. Daarvoor was hij trainer van Jong Ajax. Heitinga wilde zijn loopbaan als hoofdcoach het liefst geleidelijk opbouwen. Maar hij wilde de club waar hij als profvoetballer debuteerde ook helpen. Daarom besloot hij toch in te stappen.

Heitinga startte veelbelovend, met zeven gewonnen competitiewedstrijden. Maar daarna moest ook de 87-voudig international erkennen dat de selectie van Ajax niet in balans was. De club uit de hoofdstad verloor het tweeluik met 1. FC Union Berlin in de tussenronde van de Europa League.

Met Heitinga op de bank klom Ajax uiteindelijk van de vijfde naar de derde plaats van de Eredivisie, met een achterstand van maar liefst 13 punten op kampioen Feyenoord. Daardoor ontbreekt Ajax, dat de bekerfinale van PSV verloor, volgend seizoen in de Champions League. De club start het Europees avontuur in de play-offs van de Europa League.

De top van Ajax is aardig ontmanteld tijdens en na een mislukt seizoen. Algemeen directeur Edwin van der Sar maakte afgelopen dinsdag bekend dat hij vertrekt. Ook hoofd opleiding Saïd Ouaali, technisch manager Gerry Hamstra, voetbalcommissaris Danny Blind en de vorige hoofdtrainer Schreuder hebben de club het afgelopen half jaar verlaten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd