Terug

Volg Vandaag Inside

Ajax-supporters demonstreren op woonboulevard: 'Dit heeft geen zin'

Ajax-supporters demonstreren op woonboulevard: 'Dit heeft geen zin'

Unspecified

22 okt 2022, 20:10

Een demonstratie van zo’n honderd Ajax-supporters zaterdagavond in Waalwijk duurde maar kort. De supporters waren teleurgesteld dat ze na sluitingstijd moesten demonstreren op een parkeerplaats aan de woonboulevard, ver buiten het zicht van iedereen. Daarop besloten ze teleurgesteld hun demonstratie af te breken om terug naar Amsterdam te gaan.

De Ajax-supporters wilden in Waalwijk demonstreren tegen volgens hen onnodige beperkende maatregelen om vandalisme te voorkomen. De groep rond de AFCA Supportersclub van Ajax keert zich tegen de huidige regels die rellen en andere problemen rond het voetbal moeten voorkomen. Daaronder valt ook het combi-busvervoer, waarbij een deel van de fans niet met eigen vervoer, maar met bussen komt.

De demonstratie vond plaats voorafgaand aan de uitwedstrijd van Ajax tegen RKC Waalwijk. Burgemeester Sacha Ausems van Waalwijk bracht de demonstranten koffie, maar die sloegen de actievoerders teleurgesteld af.

De burgemeester had de demonstratie van Ajaxsupporters toegestaan op een parkeerplaats bij de woonboulevard. Voorzitter Jacob Bernard van AFCA zei teleurgesteld te zijn in de plek op de woonboulevard waar de demonstratie werd toegestaan. "Dit heeft geen zin", hield hij de fans voor, waarop iedereen in zijn auto stapte en huiswaarts ging.

Burgemeester Ausems zei na afloop tevreden te zijn dat de demonstratie vreedzaam was verlopen. Ze was met koffie gekomen om het gesprek aan te gaan. "De demonstratie was tegen mij als bestuursorgaan gericht, dan vind ik een gesprek nodig om te achterhalen waarom", zei ze. Die kans kreeg ze niet. Haar koffie werd afgeslagen, de groep vertrok.

Ajax heeft zelf overigens beslist dat alle supporters van de Amsterdamse club zaterdag met bussen naar Waalwijk reizen, en niet met eigen vervoer. Er zijn volgens de gemeente bij het stadion onvoldoende parkeerplaatsen voor meer dan tachtig auto's. Daarom besloot Ajax om alle zeshonderd fans met twaalf bussen naar Waalwijk te laten reizen.

AFCA blijft de verplichte busreis onacceptabel vinden. "De verplichting om met de bus te komen is een middel dat wordt gebruikt na een clash tussen twee clubs. Dat is in Waalwijk nog nooit gebeurd", aldus Bernard.

Deel dit artikel

Link gekopieerd