Ajax spoelt Europese uitschakeling weg met overwinning in Arnhem

26 feb 2023, 16:20

Met enige moeite is Ajax in het spoor van koploper Feyenoord gebleven. De nummer 2 van de Eredivisie kwam terug van een achterstand bij Vitesse en zegevierde met 2-1.

Zo houdt Ajax een achterstand van 3 punten op de lijstaanvoerder uit Rotterdam en is trainer John Heitinga ook na vijf competitiewedstrijden nog zonder puntenverlies. De opvolger van de ontslagen Alfred Schreuder wijzigde zijn basisformatie van het verloren uitduel van donderdag met 1. FC Union Berlin (3-1) op één positie. Owen Wijndal keerde terug in de ploeg en Calvin Bassey moest op de bank plaatsnemen. De thuisclub uit Arnhem had goed gekeken naar de manier waarop de Duitsers het Europese avontuur van Ajax beëindigden. Ook Vitesse verdedigde met veel spelers en probeerde toe te slaan na een counter, corner of vrije trap.

Vitesse bleef in het eerste half uur redelijk eenvoudig overeind. Doelman Kjell Scherpen, hersteld van een enkelblessure, keerde een schot van Kenneth Taylor en ontsnapte toen Mohammed Kudus rakelings overschot. De eerste counter van de thuisploeg was direct gevaarlijk. Matús Bero verscheen alleen voor doelman Gerónimo Rulli, die met een been redde. De Argentijnse keeper kon een kleine minuut later niet voorkomen dat Vitesse, net als Union Berlin afgelopen donderdag, uit die corner scoorde. Marco van Ginkel kopte raak en mocht zijn vijftigste treffer in de Eredivisie vieren.

Ajax antwoordde binnen drie minuten. Davy Klaassen leek buitenspel te staan toen hij de bal ontving van zijn tegenstander Nicolas Isimat-Mirin. Hij schoot raak en de videoscheidsrechter besloot die treffer niet af te keuren. Met Bassey voor de tegenvallende Steven Berghuis kreeg Ajax de zaken defensief beter op orde. Edson Álvarez schoof door naar het middenveld en kopte zijn ploeg in de 54e minuut na een hoekschop van Dusan Tadic op voorsprong.

De Servische aanvoerder speelde zijn 150e wedstrijd voor Ajax in de Eredivisie. Tijdens die duels had hij volgens statistiekenbureau Gracenote een aandeel in 151 doelpunten (73 treffers en 78 assists). De ingevallen Brian Brobbey miste in de slotfase tot twee keer toe een kans op een derde treffer van Ajax. Vitesse kon daar niet van profiteren en leed de tiende nederlaag in 23 competitieduels.