Ajax komt niet langs NEC en wint voor vierde keer op rij niet in Eredivisie

8 jan 2023, 16:29

Ajax heeft niet kunnen profiteren van de gelijke spelen van Feyenoord, PSV en AZ dit weekeinde in de Eredivisie. De club uit de hoofdstad bleef in de uitwedstrijd tegen NEC steken op een gelijkspel (1-1), na een sterke eerste helft en een pover optreden na rust. Het is de vierde Eredivisie-wedstrijd op rij waarin Ajax geen zege boekt.

Zo blijft Feyenoord de Eredivisie aanvoeren met een voorsprong van 3 punten op Ajax en PSV. FC Twente en AZ hebben 4 punten minder dan de koploper uit Amsterdam. Veel ogen waren gericht op Alfred Schreuder in Nijmegen. Steeds meer fans van Ajax twijfelen aan de trainer van Ajax. Ook in De Goffert zongen meegereisde supporters even 'Schreuder rot op'.

De leiding van de landskampioen heeft nog wel alle vertrouwen in de opvolger van Erik ten Hag. Op verzoek van Schreuder kwam er afgelopen week met Gerónimo Rulli een nieuwe doelman naar Amsterdam en Leonardo Balerdi (Olympique Marseille) is een voorname kandidaat voor de vacature in het hart van de defensie. Ajax nam in de winterstop zelfs afscheid van Daley Blind, het kind van de club die botste met zijn coach nadat hij zijn basisplaats had verloren.

Schreuder miste tegen NEC de zieke Steven Berghuis, Steven Berghuis en Mohammed Kudus. Hij liet Francisco Conceiçao als rechtsbuiten aan de aftrap verschijnen. De Portugees kreeg in de eerste helft van het seizoen nauwelijks speeltijd, maar in de uitverkochte Goffert was hij voor rust de meest opvallende speler van de bezoekers. Conceiçao dribbelde zijn tegenstanders voortdurend voorbij en speelde ook een voorname rol bij de 0-1 van Davy Klaassen. De middenvelder maakte voor 25e keer de openingstreffer van een duel van Ajax in de Eredivisie.

Het was een klein wonder dat Ajax pas in de 38e minuut op voorsprong kwam. Want de energiek spelende Amsterdammers creëerden in het eerste half uur kans op kans. Doelman Jasper Cillessen reageerde knap op een kopbal van Edson Álvarez. Hij keerde ook een inzet van Davy Klaassen. Cillessen ontsnapte toen Kenneth Taylor voor open doel miste. NEC werd voor rust nauwelijks gevaarlijk, maar kwam in de 52e minuut wel op gelijke hoogte. Landry Dimata scoorde na een vrije trap van Oussama Tannane (1-1).

Vlak na de gelijkmaker verzuimde Taylor opnieuw te scoren voor Ajax, dat Brian Brobbey met een schouderblessure zag uitvallen. Doelman Cillessen, voormalig Ajacied, redde in blessuretijd een punt voor NEC. Hij stompte een kopbal van Álvarez uit zijn doel.