Terug

Volg Vandaag Inside

Ajax en PSV staan voor eindsprint in titelrace

Ajax en PSV staan voor eindsprint in titelrace

Unspecified

10 mei 2019, 17:20

Na een pauze van ruim twee weken maakt de titelrace in de eredivisie zich op voor de eindsprint. Nog twee etappes en dan snelt woensdagavond Ajax of PSV als eerste over de finish.

Ajax heeft voorlopig betere papieren dan PSV in de nek-aan-nekrace. De twee overgebleven titelkandidaten staan in punten gelijk, maar het doelsaldo van de club uit Amsterdam is maar liefst tien treffers beter. Als er geen hele gekke dingen gebeuren, dan mag Ajax feestvieren als het zondag van FC Utrecht en woensdag bij De Graafschap wint.

Grote vraag is hoe de spelers van Ajax zich herstellen van het op het allerlaatste moment verloren duel met Tottenham Hotspur in de halve finales van de Champions League. De club stond woensdag al met anderhalf been in de eindstrijd, tot Lucas Moura in de 96e minuut het derde doelpunt van de Spurs maakte: 2-3.

Geen misstappen

FC Utrecht is een soort van angstgegner voor Ajax. Alleen PSV snoepte de 33-voudig kampioen deze eeuw meer punten af. Bij Ajax zijn ze ook nog niet vergeten hoe ze drie jaar geleden tijdens de uitwedstrijd tegen De Graafschap in de laatste speelronde de landstitel verspeelden (1-1).

Trainer Mark van Bommel beseft dat PSV zich in de komende duels met AZ en Heracles waarschijnlijk geen misstap kan permitteren. Hij denkt ook dat Ajax nog last heeft van het verlies tegen de Spurs. ,,Het is niet een nederlaag die je zomaar even opzij schuift", zeg hij. ,,Het heeft invloed, zeker. Maar het hoeft in de eredivisie niet beslissend te zijn. Ajax staat nog steeds bovenaan. Maar zij moeten dit wel verwerken, dat hoeven wij niet te doen.''

Goede vibe en spirit

De titelrace roept herinneringen op aan het slot van het seizoen 2004-2005, toen PSV aan het langste eind trok. De club uit Eindhoven versloeg dat jaar Willem II in de finale van de KNVB-beker (4-0), net als Ajax afgelopen zondag. Met Van Bommel op het middenveld werd PSV in de slotfase van de halve finales van de Champions League uitgeschakeld door AC Milan.

Drie jaar geleden sloot Ajax het seizoen af met wedstrijden tegen FC Utrecht en De Graafschap. De club bleef voor eigen publiek steken op 2-2 tegen Utrecht en verspeelde de titel in Doetinchem. Trainer Erik ten Hag rekent nog steeds op een goede afloop van de titelrace. ,,Er zit een goede 'vibe' en goede spirit in de ploeg. Ze kunnen zich oprichten. Dat gaan we ook doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd