Terug

Volg Vandaag Inside

Ajax en Feyenoord lijnrecht tegenover rest Eredivisie: 'Veel geld staat op het spel'

Ajax en Feyenoord lijnrecht tegenover rest Eredivisie: 'Veel geld staat op het spel'

Unspecified

2 nov 2022, 15:40

De achttien clubs die samen de Eredivisie vormen zijn het nog altijd niet eens over de oprichting van de nieuwe NL League. Ajax en Feyenoord blijven de plannen dwarsbomen en een nieuwe "lijmpoging is gestrand".

Dat stelt Cees Roozemond - algemeen directeur van SC Heerenveen - tegenover Voetbal International. Ajax en Feyenoord zijn al langere tijd tegen het initiatief, omdat zij dan te veel geld zouden moeten afstaan. Op het moment dat het tot een confrontatie dreigde te komen tussen de twee topclubs en de overige clubs kwam Roozemond in beeld als verzoener. "Er komt een heel belangrijk dossier aan: de mediagelden. In 2024/25 loopt het contract met ESPN af. Over niet al te lange tijd moeten we besluiten over de nieuwe koers en verdeelsleutel. Dus is het zaak om op dezelfde golflengte te komen."

Nadat Roozemond sprak met Edwin van der Sar, begon hij een "nieuwe lijmpoging". "Ik ben een man van de consensus. Ajax en Feyenoord zagen eveneens in dat we naar een werkbare situatie moesten. Zij kunnen een uitslag van 16-2 niet zomaar negeren." Samen met vertegenwoordigers FC Twente, FC Groningen en RKC Waalwijk hebben zij om tafel gezeten met Ajax, Feyenoord en PSV. "Ik sta nog steeds achter onze stem voor de NL League. Alleen: het is een broos en complex proces, waarin veel geld en belangen op het spel staan", aldus de bestuurder van Friezen.

Vervolgens kwam Roozemond met een nieuw plan, waarmee de zestien clubs water bij de wijn deden ten opzichte van de topclubs. Zo zou de Raad van Commissarissen uitgebreid worden naar vier personen, waaronder twee afgevaardigden van Ajax en Feyenoord. Daarmee zouden de clubs echter geen betere verdeling krijgen van de tv-gelden. "Ons compromis ging over de structuur en niet over de inhoud van het plan. Dat kan ook niet, want daar is al een besluit over genomen. Kennelijk was mijn beeld te idealistisch. De lijmpoging is gestrand", besluit Roozemond.

Deel dit artikel

Link gekopieerd