Ajax boekt zwaarbevochten zege op Willem II dankzij Timber

19 feb 2022, 20:42

Met heel veel moeite heeft Ajax de uitwedstrijd tegen Willem II gewonnen: 0-1. Centrale verdediger Jurriën Timber maakte in de 81e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd, na fraai voorbereidend werk van Antony.

Ajax verstevigde met de benauwde zege de koppositie van de Eredivisie. PSV, nummer 2 van de ranglijst, begint zondag met een achterstand van 8 punten aan de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Het regende en waaide in Tilburg en de spelers van Ajax maakten bij lange na niet zoveel plezier met elkaar als in de laatste wedstrijden. Trainer Erik ten Hag had bij het formeren van zijn basisformatie geen rekening gehouden met het uitduel van woensdag met Benfica in de achtste finales van de Champions League. Hij koos voor de ploeg die afgelopen zondag de basis legde voor een ruime zege op FC Twente (5-0).

Ajax opende slordig en had zomaar op achterstand kunnen komen nadat Daley Blind in de fout was gegaan. Jizz Hornkamp raakte de bal maar half en schoot naast. Willem II vocht voor wat het waard was, aangemoedigd door luidruchtige supporters in een eindelijk weer vol stadion. Ajax werd pas in de slotfase van de eerste helft gevaarlijk. Antony schoot rakelings naast en doelman Timon Wellenreuther redde stijlvol op een schot van Timber.

Ajax leed steeds puntenverlies in de vorige vijf competitiewedstrijden waarin het voor rust niet wist te scoren. Dusan Tadic leek zijn club uit Amsterdam in de openingsfase van de tweede helft op voorsprong te schieten. Maar na lang kijken, oordeelde de videoscheidsrechter dat Antony een paar centimeter buitenspel stond toen Ajax de aanval aan het opzetten was.

Na het afgekeurde doelpunt van Tadic schakelde Ajax over naar een hoger tempo. Davy Klaassen miste een riante kans op de openingstreffer voordat hij naar de kant moest voor Danilo, die naast Sébastien Haller in de spits ging spelen. De ingevallen Braziliaan stond nog maar net in het veld toen hij de paal raakte. Uiteindelijk was het Timber die op het drassige veld voor opluchting zorgde bij Ajax. Hij scoorde op aangeven van Antony, die zijn assist als een doelpunt vierde.

Zo bleef Ajax voor de 26e keer op rij ongeslagen in een uitwedstrijd in de Eredivisie. Dat is een verbetering van een record dat de club in 1994 en 1995 onder trainer Louis van Gaal vestigde. Coach Ten Hag zat in Tilburg voor de 200e keer tijdens een wedstrijd van Ajax op de bank. Hij vierde zijn 149e zege met de club uit Amsterdam. Met Ten Hag op de bank kwam Ajax tot dusver 556 keer tot scoren.