Terug

Volg Vandaag Inside

Zwitserse topjurist stapt op om FIFA-schandaal

Zwitserse topjurist stapt op om FIFA-schandaal

24 juli 2020, 21:30

De hoogste officier van justitie in Zwitserland is vrijdag opgestapt, omdat hij zelf onder vuur kwam te liggen in het onderzoek naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. Hoofdaanklager Michael Lauber kreeg de afgelopen jaren veel kritiek vanwege zijn trage aanpak. Hij zou ook hebben gelogen over een aantal formele en informele gesprekken met Gianni Infantino, de huidige voorzitter van de FIFA.

'Ik ontken stellig dat ik heb gelogen', schrijft de 54-jarige Lauber in een verklaring. 'Maar als u mij als federale aanklager niet gelooft, dan schaadt dat het Openbaar Ministerie. Daarom bied ik mijn ontslag aan.'

Lauber leidde het Zwitsers-Amerikaanse onderzoek dat in 2015, vlak voor het verkiezingscongres bij de FIFA, resulteerde in de arrestaties van heel wat kopstukken bij de wereldvoetbalbond. De toenmalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter besloot enkele dagen na zijn herverkiezing op te stappen. De Zwitser werd opgevolgd door zijn landgenoot Infantino.

'Infantino bemoeide zich ermee'

Infantino en Lauber zouden de afgelopen jaren achter de schermen wel erg nadrukkelijk hebben samengewerkt. Het hardnekkige gerucht gaat dat Infantino zich bemoeide met de onderzoeken van de Zwitserse justitie, ook naar zijn eigen rol. De geheime ontmoetingen tussen Infantino en Lauber riepen ook intern vragen op bij het OM in Zwitserland.

De hoofdaanklager had eerder al een slecht figuur geslagen in het onderzoek naar omkoping bij de toewijzing van het WK voetbal van 2006 aan Duitsland. Dat onderzoek nam zoveel tijd in beslag, dat er geen ruimte meer was voor een aanklacht omdat de zaak verjaard was.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.