Terug

Volg Vandaag Inside

Zwakke euro heeft gevolgen voor benzineprijs: tanken wordt nog duurder

Zwakke euro heeft gevolgen voor benzineprijs: tanken wordt nog duurder

12 juli 2022, 14:26

De euro was dinsdagochtend voor het eerst in ongeveer twintig jaar evenveel waard als de dollar. De Europese eenheidsmunt daalde kortstondig tot exact 1,0000 dollar en bereikte daarmee het zogeheten pariteitsniveau, waarbij 1 euro precies evenveel waard is als 1 dollar. Door de zwakke eenheidsmunt stijgen de olieprijzen en dit heeft mogelijk ook opnieuw gevolgen voor de tankstations.

'Omdat olie altijd wordt afgerekend in dollars gaan we daar meer voor betalen, ongeacht waarvandaan we het importeren', zegt ING-econoom Bert Colijn in gesprek met Nu.nl. De olieprijs daalde afgelopen week nog, maar dat kan door de oorlog in Oekraïne met de dag weer veranderen.

De euro staat al enige tijd onder druk door het toenemende risico op een recessie in het eurogebied. Dit voedt de speculatie op de financiële markten dat de Europese Centrale Bank (ECB) voorzichtiger zal zijn met het verhogen van de rente in de eurozone.

De ECB heeft aangegeven de rente later deze maand met 0,25 procentpunt te gaan verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. Het zou de eerste renteverhoging zijn in meer dan tien jaar. De centrale bank heeft ook gehint op verdere renteverhogingen in de komende maanden.

De economische vooruitzichten voor de eurozone zijn inmiddels een stuk somberder geworden. Dat komt vooral doordat Rusland de gasleveringen aan Europa steeds verder lijkt af te knijpen. Grote Europese economieën als Duitsland en Italië, die sterk afhankelijk zijn van Russisch gas, dreigen in een diepe recessie te belanden als Moskou de gaskraan volledig dichtdraait. Voor de Russische invasie van Oekraïne in februari was de euro nog 1,15 dollar waard.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.