Terug

Volg Vandaag Inside

Zonder nummer 12 maakt Roord een nieuwe start

Zonder nummer 12 maakt Roord een nieuwe start

2 okt 2019, 09:10

Jill Roord behoort al ruim 4 jaar tot de selectie van de Nederlandse voetbalsters, maar slechts sporadisch meldde ze zich in Zeist met het gevoel dat ze in de basis zou gaan starten. Nu is dat anders. Roord stond in de laatste twee interlands steeds aan de aftrap en alles wijst erop dat ze ook in de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Slovenië en Rusland gaat starten.

"We zijn na het WK een nieuwe fase ingegaan. En ik ook. Ik krijg nu de kans om het te laten zien", zegt Roord, die bij afwezigheid van de geblesseerde Lieke Martens vorige maand een basisplaats had tegen Estland (7-0) en Turkije (3-0). De 22-jarige middenveldster van Arsenal speelde sinds haar debuut, begin 2015, al 50 interlands. Het grootste deel daarvan deed ze dat echter als invalster. Roord voelde zich lang de 'nummer 12' van Oranje, toevallig ook haar vaste rugnummer. Ze was het zo zat om steeds te pendelen tussen de bank en de basis, dat ze voor het WK besloot haar rugnummer 12 in te ruilen voor 19.

Met dat getal op haar shirt maakte ze in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, wel als invalster, het winnende doelpunt (1-0). "Een bevrijding? Dat is misschien wat overdreven, maar ik heb nu wel het gevoel dat ik van die rol als 'nummer 12' af ben. Het voelt voor mij als een nieuwe start. Het WK heeft veel veranderd. De aandacht die ik krijg is verdubbeld. Niet alleen op de sociale media, maar ook op straat. Als ik op Schiphol loop of ergens in de stad, dan word ik ineens herkend. Dat is gek, maar ook wel leuk hoor."

Kans voor reserves

Nu bondscoach Sarina Wiegman bijna een half elftal aan basiskrachten mist, krijgen de reserves van Oranje die zich zo lang zaten te verbijten op de bank een kans. Met Roord als belangrijkste exponent. "Voor de speelsters die al zo lang in het elftal staan, zijn dit soort wedstrijden een beetje verplichte kost. Ik heb nog niet zo vaak in de basis gestaan en wil me heel graag laten zien. Als ik vroeger naar Zeist kwam, zei ik tegen mezelf: hopelijk mag ik wat minuutjes maken. Nu weet ik dat ik in principe ga spelen. Dat zorgt in je hoofd voor een andere voorbereiding dan normaal", aldus Roord, die bij haar nieuwe club Arsenal ook verzekerd is van een basisplaats.

Als kampioen van Europa en nummer 2 van het WK is Oranje het aan zijn stand verplicht om ook de komende twee EK-kwalificatieduels zonder problemen te winnen. "Dat ligt helemaal aan onszelf. Als we in hoog tempo spelen en goed voetballen, gaan we ze allebei winnen. Doen we dat niet, dan kunnen het vervelende wedstrijden worden. De opdracht is duidelijk: winnen en zoveel mogelijk scoren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.