Zahavi en Madueke schieten PSV langs Fortuna

7 mrt 2021, 17:23

PSV heeft zondag in een open wedstrijd Fortuna Sittard met 3-1 verslagen. Van de vele kansen voor de bezoekers benutte de Israëliër Eran Zahavi er twee voor rust. Met een 2-0-voorsprong en tot dan overtuigend spel leek de tweede helft een formaliteit te worden, maar een doelpunt van George Cox (1-2) zorgde voor nog wat spanning. Invaller Noni Madueke, terug na een langdurige blessure, besliste het duel kort voor tijd.

Bij Fortuna stond de van een knieblessure herstelde Yanick van Osch weer in het doel waarmee een heuse 'keeperssoap' ten einde kwam. De Limburgers begonnen vorige week in Groningen met de net aangetrokken Piet Velthuizen als keeper, maar de 33-jarige Nijmegenaar bleek verre van fit en blesseerde zich al snel. Alexei Koselev, die wacht op toestemming om naar zijn nieuw club in Japan af te reizen, kon als invaller een nederlaag niet voorkomen.

Van Osch kreeg het bij zijn rentree meteen druk. PSV scoorde inmiddels al 29 competitieduels op rij en ook in Sittard was het snel raak. Zahavi passeerde in de tiende minuut Van Osch van dichtbij, op aangeven van Denzel Dumfries. Twee minuten later was het bijna alweer raak, maar Zahavi kon de bal net niet aantikken na een voorzet van Mario Götze.

Het was de aanzet voor een open duel met kansen aan beide zijden. Want voordat Zahavi in de 22e minuut verzuimde de marge te verdubbelen had PSV-verdediger Philipp Max ternauwernood kunnen voorkomen dat Zian Flemming raak schoot en kort erna verzuimde Lisandro Semedo gelijk te maken.

Max stond na een klein halfuur met een voorzet aan de basis van de 0-2 van opnieuw Zahavi. Het betekende zijn negende competitietreffer.

Bij PSV was Mohamed Ihattaren er weer bij. De middenvelder was vorige week voor de topper tegen Ajax buiten de selectie gelaten omdat hij zich rond het Europa League-duel met Olympiakos niet professioneel had gedragen. Terwijl hij in Sittard warmliep zag hij hoe Donyell Malen onderuit werd gelopen door Mickaël Tirpan, Zahavi schoot uit de vrije trap op de paal.

Ihattaren en Madueke stonden net in het veld of Cox bracht in de 69e minuut de spanning terug met een schot vanuit een moeilijke hoek: 1-2. PSV zag Olivier Boscagli nog met een blessure uitvallen en Madueke het duel met een knap schot beslissen.

PSV heeft een achterstand van 6 punten op Ajax, dat ook nog een duel tegoed heeft.