WK-drama: stuntploeg Japan wint van Spanje en stuurt Duitsland naar huis

1 dec 2022, 21:45

Duitsland is al in de groepsfase van het WK uitgeschakeld. De wereldkampioen van 2014 won zelf uiteindelijk, met veel moeite, wel van Costa Rica (4-2). Maar omdat Japan won van Spanje, gaat het Aziatische land als groepswinnaar door. Spanje, dat net als Duitsland eindigt op 4 punten, plaatst zich vanwege een beter doelsaldo als tweede.

Duitsland moest met een groot verschil winnen om zich op eigen kracht te plaatsen voor de achtste finales. Een kleine zege was ook genoeg, maar dan mocht Japan niet winnen van Spanje. Dat gebeurde wel: 2-1.

Meteen toen het duel begon werd al geschiedenis geschreven. Voor het eerst op een WK stond er met de Française Stéphanie Frappart een vrouwelijke scheidsrechter op het veld. Ook werd de Duitser Manuel Neuer de doelman met de meeste WK-optredens. De 36-jarige keeper kwam voor de negentiende keer in actie op een wereldkampioenschap, één keer meer dan zijn landgenoot Sepp Maier en de Braziliaan Claudio Taffarel.

Duitsland kreeg meteen veel goede kansen en Serge Gnabry zorgde in de 10e minuut voor de gewenste vroege voorsprong. Uit een voorzet van David Raum kopte de aanvaller in de verre hoek raak.

Na het stormachtige begin bleef Duitsland dominant, maar nam het aantal kansen af. Misschien speelde ook mee dat Spanje op voorsprong stond tegen Japan, waardoor de wereldkampioen van 2014 virtueel door was.

Al vroeg in de tweede helft stond het er heel anders voor. Japan kwam snel op voorsprong tegen Spanje, waardoor Duitsland virtueel was uitgeschakeld. Toen Costa Rica via Yeltsin Tejeda en Juan Pablo Vargas uiteindelijk in de 70e minuut verrassende genoeg op voorsprong kwam, werd het voor Duitsland helemaal lastig.

Via Kai Havertz kwam de ploeg van Flick al snel weer gelijk en de invaller zette zijn land ook op voorsprong. Een paar minuten later maakte Niclas Füllkrug de 4-2, maar door de zege van Japan was de overwinning van Duitsland nergens goed voor.

Duitsland was het toernooi begonnen met een verrassende 2-1-nederlaag tegen Japan en speelde vervolgens met 1-1 gelijk tegen Spanje. Duitsland werd vier jaar geleden op het WK in Rusland ook al in de groepsfase uitgeschakeld.