Terug

Volg Vandaag Inside

WK-baas die sprak van 3 doden bij bouw WK-stadions: 'Vier- tot vijfhonderd mensen overleden'

WK-baas die sprak van 3 doden bij bouw WK-stadions: 'Vier- tot vijfhonderd mensen overleden'

29 nov 2022, 00:00

De secretaris-generaal van het organisatiecomité van het WK voetbal, Hassan Al Thawadi, heeft in een interview gesproken over meerdere honderden overleden arbeidsmigranten in Qatar. "De schatting is rond de 400, tussen de 400 en 500. Ik heb het exacte aantal niet", zei hij in gesprek met Piers Morgan van de Britse zender Talk TV.

De interviewer had gevraagd naar het realistische aantal van arbeidsmigranten die door hun werkzaamheden in verband met het WK voetbal zijn overleden. Op de werkplaatsen zijn volgens de officiële cijfers drie mensen gestorven. "We hebben alle incidenten onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat er drie werkgerelateerde overlijdens bij waren", zei Al Thawadi in juli van dit jaar nog tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Op die bewering lijkt hij nu terug te zijn gekomen.

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

Definitieve cijfers van alle overleden arbeidsmigranten die in relatie met het WK zijn overleden heeft het organisatiecomité tot dusverre niet gegeven. De Britse krant The Guardian sprak in 2021 van 6500 dode arbeidsmigranten op de werkplaatsen in het land in de voorgaande tien jaar. Qatar heeft daar altijd van gezegd dat dat niet klopt.

Al Thawadi wees in het interview op de hervormingen die in de afgelopen jaren in het emiraat zijn doorgevoerd voor verbetering van de werkomstandigheden bij de WK-stadions. Een werkgroep van de Europese voetbalbond UEFA, waar de Nederlandse voetbalbond KNVB onderdeel van is, heeft gepleit voor een compensatiefonds voor de arbeidsmigranten.

René reageerde eerder in Vandaag Inside op de uitspraken van FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die bij een bijeenkomst van het Europese hof heeft gezegd dat het met de vermeend slechte arbeidsomstandigheden in Qatar allemaal wel meevalt. Bekijk de reactie van René in de video hieronder.

René hoort uitspraken Infantino: 'Deze man is gewoon een gek, die is niet goed!'
1:10
René hoort uitspraken Infantino: 'Deze man is gewoon een gek, die is niet goed!'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.