Weinig spektakel bij zege van Ajax op Sparta

28 nov 2021, 14:11

In een wedstrijd met een lage amusementswaarde heeft Ajax met 1-0 gewonnen van Sparta Rotterdam. Dusan Tadic maakte het enige doelpunt op een leeg Kasteel, waar het spel nog een kleine 2 minuten stil lag omdat er vuurwerk in het stadion werd gegooid.

Ajax blijft de Eredivisie voorlopig aanvoeren. PSV kan later op zondag in Heerenveen weer in punten gelijk komen met de kampioen. Feyenoord, dat tegen FC Twente speelt, heeft een verliespunt minder dan de concurrent uit Amsterdam.

Vooraf leken de ingrediënten voor een nieuwe struikelpartij van Ajax in de competitie aanwezig. De sfeer in het lege stadion liet zich niet vergelijken met de glitter en glamour van de Champions League, waarin Ajax vier dagen eerder tegen Besiktas de vijfde zege op rij boekte (1-2). Het vroege aanvangstijdstip van 12.15 uur en gladde kunstgrasveld nodigden ook niet erg uit. En dan moest Ajax ook nog een zonder de zieke topscorer Sébastien Haller en de niet fitte Antony een gaatje zien te vinden in de hechte defensie van de thuisploeg. Sparta startte met vijf verdedigers, vier middenvelders speelden daar vlak voor.

Danilo kreeg voor het eerst vanaf de aftrap de kans bij Ajax in een duel in de Eredivisie. De 22-jarige Braziliaan, vorig seizoen verhuurd aan FC Twente, schoot in de 34e minuut in kansrijke positie over. Even daarvoor had Vito van Crooy verzuimd om Sparta op voorsprong te zetten. Hij schoot voorlangs. Het bleek de eerste en laatste kans van de thuisploeg.

Ajax kreeg meer kansen toen het in de slotfase van de eerste helft in een hoger tempo ging spelen. Uiteindelijk passeerde Tadic in de 36e minuut doelman Benjamin van Leer, op aangeven van Danilo. Van Leer was in de 24e minuut in het veld gekomen nadat Maduka Okoye geblesseerd was geraakt bij een botsing met Danilo.

Ajax schakelde na rust weer terug naar een lager tempo. De ploeg speelde slordig en leed veel onnodig balverlies. Grote kansen bleven ook uit. Sparta verscheen nauwelijks in de buurt van het doel van de bezoekers.