Terug

Volg Vandaag Inside

Weghorst was verrast door plaats op reservebank: 'Maar boos is niet het goede woord'

Weghorst was verrast door plaats op reservebank: 'Maar boos is niet het goede woord'

11 sep 2023, 08:23

Wout Weghorst had er niet serieus rekening mee gehouden dat hij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland op de reservebank moest beginnen. Na rust verving de spits van Hoffenheim Daley Blind en groeide hij alsnog uit tot matchwinner: 1-2.

"Of ik snapte dat ik niet speelde? Nee. Of ik boos was? Boos is niet het goede woord. Ik hoorde het vanochtend en was verrast. Maar er was niet meer bewijsdrang dan normaal", aldus Weghorst bij de NOS, die drie dagen eerder tegen Griekenland (3-0) nog basisspeler was en eveneens scoorde. Ronald Koeman koos in dat duel voor een 3-4-3-systeem en hield daar tegen Ierland aan vast. Alleen koos de bondscoach voor een andere invulling, met de snellere Donyell Malen als spits.

Oranje speelde slordig en direct na rust mocht Weghorst er alsnog in. Hij had maar even nodig om te scoren, dankzij goed voorbereidend werk van Frenkie de Jong en Denzel Dumfries. "Dat doelpunt gaf vertrouwen. Of dat ook aan die systeemwissel lag? Dat weet ik niet. Ik vond het tegen Griekenland in het andere systeem ook overtuigend. We moeten flexibel zijn en meerdere systemen kunnen spelen", sprak Weghorst, die zijn 25e interland speelde en daarvoor de bijbehorende zilveren schaal kreeg overhandigd van KNVB-directeur Marianne van Leeuwen. "Dat was een mooi moment, zeker iets om trots op te zijn."

Weghorst zag, net als de andere spelers van Nederland, dat er nog veel te verbeteren valt. "Maar we hebben 6 punten, dat was het belangrijkste deze week." De spits zei zich te ergeren aan de kritiek die hij soms krijgt. "Wij zijn altijd op zoek naar elf technisch begaafde spelers. Dat is typisch Nederlands, maar soms worden er ook andere dingen gevraagd. Je moet het doen met de kwaliteiten die je hebt."

Koeman vond het niet erg dat Weghorst wat ontevreden was. "Dat begrijp ik. En dat is een goede instelling", reageerde de bondscoach. "Ik heb hem uitgelegd dat ik koos voor ander type spits. Complimenten aan Wout hoe hij is ingevallen en het doelpunt maakte. Het oogt misschien niet altijd even soepel zoals bij Xavi Simons, maar met wat Wout brengt, hoort hij bij dit elftal."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.