Terug

Volg Vandaag Inside

Wales ten koste van Oekraïne naar WK voetbal in Qatar

Wales ten koste van Oekraïne naar WK voetbal in Qatar

5 juni 2022, 20:20

Wales heeft zich als laatste Europese land geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal, later dit jaar in Qatar. Het Welsh elftal won zondagavond met het nodige geluk voor eigen publiek van Oekraïne met 1-0. De enige treffer werd voor rust gemaakt door de ongelukkige Andri Jarmolenko, die een vrije trap van Gareth Bale van richting veranderde en zijn eigen doelman kansloos liet.

Door het oorlogsgeweld in eigen land gunde iedereen, op de bevolking van Wales na, Oekraïne het succes. De ploeg speelde ook lange tijd beter, verdiende een voorsprong maar miste de kansen of zag de inzetten gestopt door de uitblinkende keeper Wayne Hennessey.

De Oekraïners, die eerder Schotland hadden overrompeld op weg naar het WK, begonnen ook nu uitstekend. Wales kwam er het eerste half uur amper aan te pas. Het was aan Hennessey én aan de Oekraïense onzorgvuldigheid in de afwerking te danken dat het scorebord op 0-0 bleef. Jarmolenko, Oleksandr Zintsjenko en Roman Jaremtsjoek waren voortdurend dreigend maar succes was hen niet gegund.

Uit het niets kwamen de Welshmen tien minuten voor rust op voorsprong. Aanvoerder Bale, die nog weinig had laten zien, mocht op een meter of 20 schuin voor het doel een vrije trap nemen, zijn specialiteit. Of hij nou bedoelde te schieten of voor te zetten bleef onduidelijk. Jarmolenko kreeg de bal in elk geval zo ongelukkig op het hoofd dat voor sluitpost Heorhi Boesjtsjan geen verweer mogelijk was.

De ploeg van bondscoach Robert Page veerde op door die meevaller. Er kwam meer vaart in het spel en veel meer overtuiging. Dat sloeg uiteraard over naar de supporters, die meteen een snelle tweede treffer eisten. Die kwam er niet. Hennessey voorkwam zelfs de gelijkmaker van Zintsjenko.

Beide elftallen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Wales vastbesloten de voorsprong te houden, Oekraïne met de wil te vechten tot de laatste snik. De dominantie van het team van Oleksandr Petrakov werd minder. De angst voor een counter groter. In de 49e minuut bleek die gegrond. Een vlotte tegenstoot via Daniel James en Kieffer Moore eindigde bij Aaron Ramsey, die geheel vrij naast schoot. Later was ook James, met wat geluk, dicht bij de 2-0.

Serieuze Oekraïense kansen werden zeldzamer. Roeslan Malinovski kreeg er een maar mikte niet zuiver. Met Mikola Sjarapenko en Serhi Sidortsjoek als verse krachten zette het team aan voor een slotoffensief. Dat kwam er, maar niet nadat invaller Brennan Johnson en Bale hadden nagelaten het duel te beslissen. Het bleef Oekraïne tegen zitten en met name Hennessey mee.

Wales, dat zich voor het eerst sinds 1958 heeft gekwalificeerd, treft op het WK in poule B Engeland, Iran en de Verenigde Staten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.