Terug

Volg Vandaag Inside

Waarom Lionel Messi een zwart gewaad kreeg bij de uitreiking van de WK-trofee

Waarom Lionel Messi een zwart gewaad kreeg bij de uitreiking van de WK-trofee

19 dec 2022, 10:19

Een eervol gebaar van Qatar of juist een belediging? De meningen lopen nogal uiteen over het moment dat Lionel Messi na de gewonnen WK-finale een Arabische mantel om zijn schouders kreeg gehangen door de emir van Qatar, vlak voordat hij als aanvoerder van Argentinië de wereldbeker in ontvangst nam.

Messi kwam tijdens de prijsuitreiking als laatste het podium op. Nadat hij was gefeliciteerd door alle hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron en UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, hing emir Tamim bin Hamad Al Thani van Qatar een zogeheten bisht om de schouders van de Argentijnse aanvoerder. Dit Arabische gewaad, een doorzichtige zwarte mantel met gouden accenten, wordt gedragen bij speciale gelegenheden. Messi werd door de emir min of meer gekroond tot de 'koning' van het WK. Het staatshoofd droeg zelf ook zo'n mantel.

De actie leidde tot veel kritiek: "Waarom? Er is geen enkele reden om dit te doen", zei de Argentijnse oud-voetballer Pablo Zabaleta in de tv-uitzending van de BBC. Presentator Gary Lineker, voormalig spits van Engeland, noemde het "een schande" dat het shirt van Messi werd bedekt tijdens "dit magische moment".

De 35-jarige Argentijn onderging het allemaal lachend. Hij kreeg vervolgens van de emir en de nadrukkelijk aanwezige FIFA-voorzitter Gianni Infantino de wereldbeker, die hij tussen zijn teamgenoten in de lucht tilde op het podium. Foto's van dat moment, met Messi in het Arabische gewaad, sieren vrijwel alle voorpagina's. De Argentijn trok de bisht al snel na de prijsuitreiking weer uit.

René van der Gijp heeft tijdens de WK-finale enorm genoten van Lionel Messi. Bekijk het in de video hieronder.

René lovend over Messi: 'Dan ben je de aller-allergrootste!'
4:19
René lovend over Messi: 'Dan ben je de aller-allergrootste!'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.