Terug

Volg Vandaag Inside

Vorig jaar 50 doden en ruim 500 ernstig gewonden bij bouw WK in Qatar

Vorig jaar 50 doden en ruim 500 ernstig gewonden bij bouw WK in Qatar

19 nov 2021, 12:22

In Qatar, volgend jaar organisator van het WK voetbal, zijn in 2020 bij bouwwerkzaamheden vijftig mensen omgekomen. Meer dan vijfhonderd werknemers raakten ernstig gewond en nog eens 37.600 mensen liepen kleinere verwondingen op. Dat stelt de International Labour Organization (ILO), een organisatie die zich bezighoudt met mensenrechten, vrijdag in het rapport 'One is too many'.

Onder de gewonden zijn veel migranten uit Bangladesh, India en Nepal. Verkeersongevallen en vallen van hoogte zijn de belangrijkste oorzaken van ernstig letsel, gevolgd door vallende voorwerpen op bouwplaatsen.

ILO stelt dat de verzameling en analyse van gegevens over arbeidsongevallen in Qatar het meest complete en nauwkeurige beeld van werkgerelateerde sterfgevallen en verwondingen geeft dat ooit in het land is samengesteld. De bevindingen zijn gebaseerd op gegevens die zijn verzameld van alle medische instellingen die acute zorg verlenen aan gewonde werknemers in het land.

De publicatie van het rapport volgt op de groeiende roep om meer transparantie en verantwoording over werkgerelateerde sterfgevallen in Qatar, met name die met betrekking tot infrastructuurprojecten voor het WK voetbal van volgend jaar.

'We zijn verheugd te zien dat onze onderzoeksresultaten al zijn toegepast bij het ontwerpen van bewustmakingscampagnes voor werknemers en werkgevers en in opleidingsprogramma's voor arbeidsinspecteurs. De transparantie die werd getoond in de beoordeling van de gegevensverzamelings- en analyseprocessen heeft ons in staat gesteld een reeks concrete aanbevelingen te doen die kunnen dienen als een routekaart voor actie. We moeten snel handelen, want achter elke statistiek staat een werknemer en zijn familie', zegt hoofdonderzoeker Rafael Consunji.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.