Terug

Volg Vandaag Inside

Voorzitter Spaanse voetbalbond weigert op te stappen na kus aan speelster na WK-finale

Voorzitter Spaanse voetbalbond weigert op te stappen na kus aan speelster na WK-finale

25 aug 2023, 12:34

De voorzitter van de Spaanse voetbalbond Luis Rubiales weigert zijn functie neer te leggen ondanks alle ophef rond de omstreden kus die hij gaf op de mond van een speelster van de Spaanse ploeg na de gewonnen WK-finale. De preses zegt dat de zoen wederzijds was. Hij heeft aangekondigd naar de rechter te stappen om zijn naam te zuiveren.

"Ik neem geen ontslag", riep Rubiales vijf keer achterelkaar bij het spoedberaad van de Spaanse bond. "Het was een spontane wederzijdse kus. Ik zal vechten tot het einde. Het gaat hier niet om gerechtigheid, maar om een sociale executie." Hij bestempelde zichzelf als slachtoffer en beschuldigde onder meer de media van een heksenjacht. Na zijn duidelijke taal kreeg hij applaus van een deel van de aanwezigen, onder wie ook de Spaanse bondscoach Jorge Vilda.

De 46-jarige voorzitter was zondag aanwezig bij de huldiging van de Spaanse speelsters na de 1-0- overwinning op Engeland in de finale van het WK in Sydney. Hij omhelsde alle speelsters, maar Jennifer Hermoso gaf hij ook een kus op haar wang en haar mond. Hermoso was niet blij met de handelwijze van de voorzitter en eiste eerder deze week dat hij een straf krijgt. Ook de Spaanse premier Pedro Sánchez had geen goed woord over voor Rubiales. De voorzitter bood wel zijn excuses aan, waarin hij stelde dat hij "waarschijnlijk een fout heeft gemaakt."

Spaanse media meldden donderdagavond dat Rubiales vrijdag zijn ontslag zou indienen en de tuchtcommissie van de FIFA meldde dat het een onderzoek naar Rubiales was gestart. De voorzitter bleek vrijdag andere plannen te hebben en wil niet vertrekken. Naast zijn kus zorgde hij vlak na de finale al voor opzien door naast de Spaanse koningin Letizia op de tribune met zijn hand in zijn kruis te grijpen. Hier bood hij vrijdag wel zijn excuses voor aan. "In de euforie verloor ik de controle over mijzelf."

Het gedrag van Rubiales zorgde voor een schaduw over de titel van de Spaanse vrouwen. In Spanje was de commotie groot en werd de kus bestempeld als 'een vorm van seksueel geweld'. Rubiales haalde vrijdag echter ook uit naar diverse organisaties die hem veroordeelden. "Vals feminisme is niet op zoek naar de waarheid, maar probeert zichzelf een medaille te geven en te geloven dat we vooruitgaan. Maar deze organisaties geven niks om mensen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.