Terug

Volg Vandaag Inside

Voorterrein aanmeldcentrum Ter Apel aangewezen als veiligheidsrisicogebied

Voorterrein aanmeldcentrum Ter Apel aangewezen als veiligheidsrisicogebied

19 aug 2022, 15:49

Het voorterrein van het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Ter Apel wordt per direct aangewezen als veiligheidsrisicogebied, meldt de gemeente Westerwolde, waartoe Ter Apel behoort. De bedoeling ervan is dat de politie meer ruimte krijgt om haar werk te doen, zoals het preventief fouilleren van mensen en verscherpt cameratoezicht houden. Het is al vele maanden overvol bij het centrum.

De maatregel wordt genomen in samenspraak met het Openbaar Ministerie, de politie en de veiligheidsregio. De bedoeling ervan is dat met name kwetsbare vrouwen en kinderen, maar ook personeel dat werkzaam is op het terrein beschermd worden. De laatste weken is het erg druk bij de poort van het aanmeldcentrum. In de nacht van donderdag op vrijdag moesten er driehonderd mensen buiten slapen, het hoogste aantal tot nu toe.

De Veiligheidsregio Groningen heeft meermaals een bijstandsverzoek gedaan, maar de opvang van asielzoekers in andere delen van het land biedt geen soelaas. De situatie bij het aanmeldcentrum is de laatste tijd eerder verslechterd dan verbeterd, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Dat het Rode Kruis onlangs een humanitair servicepunt in het aanmeldcentrum sloot wegens uitgebroken vechtpartijen noemt hij "een veeg teken".

"Door de landelijke asiel- en opvangcrisis is aanhoudend sprake van een onwenselijke situatie bij het aanmeldcentrum", aldus de gemeente in een verklaring. "De sociale veiligheid is voortdurend in het geding voor zowel kwetsbare groepen op de vlucht als voor medewerkers van onder meer COA, IND, Rode Kruis en beveiliging. Ook zijn er aanhoudend zorgen over brandveiligheid en hygiëne."

De gemeente doet "nogmaals een dringend beroep op Rijk, provincies en gemeenten om de druk op Ter Apel structureel te verlichten, zodat de asielprocedure op een zorgvuldige en ordentelijke wijze kan plaatsvinden met inachtneming van de belangen van de asielzoekers en de inwoners van Ter Apel".

De burgemeester van Westerwolde, Jaap Velema, licht het besluit om 16.00 uur toe in een persmoment in Groningen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.