Terug

Volg Vandaag Inside

Voormalig Ajax-middenvelder raakt Nederlands paspoort kwijt

Voormalig Ajax-middenvelder raakt Nederlands paspoort kwijt

22 apr 2021, 20:04

Aras Özbiliz, oud-speler van Ajax, is na een rechtszaak zijn Nederlandse paspoort kwijtgeraakt. Dat vertelt de geboren Turkse speler tegenover De Telegraaf. Momenteel speelt hij bij het Armeense Pyunik Jerevan.

Özbiliz groeide als jonge speler op in Amsterdam. In 2011 en 2012 werd de oud-middenvelder kampioen met Ajax. Op dit moment staat zijn leven volledig op zijn kop. Özbiliz kwam met zijn ouders in 2000 in aanmerking voor een Nederlands paspoort, waarna zij afstand namen van de Turkse nationaliteit. 'Het ging mis toen ik in 2011 een Armeens paspoort kreeg. Daar had ik niet om gevraagd, maar die ontving ik, omdat ik voor het Armeense nationale elftal ging voetballen', vertelt Özbiliz in gesprek met De Telegraaf.

 

De president van Armenië overhandigde destijds het Armeense paspoort aan Özbiliz. 'Achteraf gezien was ik formeel in 2011 al Nederlander af. In 2014 heb ik echter gewoon mijn paspoort kunnen verlengen. Op 18 december 2015 ben ik in Diemen met Nana getrouwd, op een paspoort dat ik al niet meer had mogen hebben.'

 

In 2018 kreeg Özbiliz van de Nederlandse staat te horen dat hij zijn Nederlandse paspoort moest inleveren, omdat Özbiliz opnieuw zijn paspoort wilde verlengen toen hij speler was van Willem II. 'Daar waren ze nota bene achter gekomen, omdat ik zelf had ingevuld dat ik ook over een Armeens paspoort beschik. Mijn hart brak toen ook Arakel en Levon het Nederlanderschap kwijtraakten. Nana was toen immers nog geen Nederlandse. Inmiddels wel en gelukkig hebben mijn kinderen daarom hun paspoort terug.'

 

Özbiliz moest bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een ’verblijf bij mijn Nederlandse kinderen’-vergunning aanvragen, waardoor hij zijn kinderen kon zien. 'Het is te gek voor woorden', stelt de oud-Ajacied.

 

De middenvelder kan ook niet zomaar terugkeren naar Armenië, omdat hij alleen in het bezit is van een Armeens paspoort. Özbiliz is  zijn Nederlandse paspoort definitief kwijt, nadat hij de rechtszaak tegen de Nederlandse staat had verloren. 'Als je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, verlies je het Nederlanderschap. Dat is als je zelf een handeling verricht. Dat heb ik nooit gedaan. Maar ik heb, om nog meer stress te voorkomen, besloten af te zien van het hoger beroep', aldus Özbiliz.

 

 

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.