Terug

Volg Vandaag Inside

Voor Ajax is het thuisduel met Atanta een grote finale

Voor Ajax is het thuisduel met Atanta een grote finale

9 dec 2020, 17:17

Ajax speelt woensdagavond misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Alleen een thuiszege op Atalanta volstaat voor een plaats tussen de laatste zestien ploegen in de Champions League. Bij ieder ander resultaat vervolgen trainer Erik ten Hag en zijn spelers hun Europese avontuur na de winterstop in de Europa League.

Overwinteren in de Champions League levert Ajax behalve veel prestige ook een premie van 9,5 miljoen euro op. De Europa League heeft niet alleen minder aanzien, de deelnemers aan de zestiende finales ontvangen ook slechts een cheque van 500.000 euro van de UEFA.

Ajax kan de inkomsten van minimaal nog een rondje in de Champions League goed gebruiken. Commercieel directeur Menno Geelen rekende onlangs uit dat zijn club door corona 45 miljoen euro aan recettes misloopt. Ajax draait normaal gesproken break-even als het een paar spelers goed verkoopt en na de groepsfase van de Champions League verder kan bekeren in de Europa League. De rijkste club van Nederland stevent nu af op rode cijfers, ondank de transfers van Donny van de Beek (39 miljoen euro) en Sergiño Dest (21 miljoen).

Aanhaken

Ajax begroot de laatste seizoenen zo aanvallend omdat het wil aanhaken met de subtop van Europa. De verrassende plaats in de halve finales van de Champions League van twee seizoenen geleden is naar meer gaan smaken in Amsterdam. Vorig seizoen verspeelde de club in de laatste groepswedstrijd tegen Valencia een plaats in de achtste finales.

Parallellen met die wedstrijd zijn de laatste dagen na de nederlaag tegen FC Twente (0-1) veel getrokken bij Ajax, dat ook vorig jaar oktober en november met veel doelpunten door de eredivisie marcheerde. Niets leek coach Ten Hag en zijn spelers te kunnen stoppen, totdat de vermoeidheid toesloeg en de maand december zich aankondigde. Ajax verloor plotseling verrassend van Willem II (0-2) in de Johan Cruijff ArenA en tegen Valencia (0-1) en in de daaropvolgende wedstrijd tegen AZ (1-0) ging het ook fout.

De dreun van de uitschakeling tegen Valencia was vorig seizoen ook in het voorjaar nog voelbaar in Amsterdam. Niet alleen de begroting van Ajax is afgestemd op de Champions League. De spelers snakken er ook naar om zich met de beste Europese club te mogen meten. Op het allerhoogste podium willen ze zich laten zien. 'Dat is nu iets anders', zei trainer Ten Hag. 'We moeten niet vergeten dat we de laatste twee seizoenen veel spelers zijn kwijtgeraakt. Maar nog steeds willen we tegen Atalanta laten zien dat we bij de beste zestien clubs van de Champions League horen. Maar er is geen man overboord als het niet lukt.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.