Terug

Volg Vandaag Inside

Voetbalwereld eert Johan Cruijff: 'Altijd in onze gedachten'

Voetbalwereld eert Johan Cruijff: 'Altijd in onze gedachten'

24 mrt 2019, 13:43

Het was 28 oktober in het jaar 1973 toen Johan Cruijff debuteerde als speler van FC Barcelona. De Catalanen bevonden zich na zeven wedstrijden in de onderste regionen van de ranglijst. Slechts twee wedstrijden waren gewonnen. Op een regenachtige zondagmiddag eind oktober kwam hier verandering in. Barça nam het in een thuiswedstrijd op tegen Granada. Johan debuteerde, scoorde twee keer en de wedstrijd werd met 4-0 gewonnen. Vanaf die dag werd de ploeg van Rinus Michels 25 speelrondes lang niet meer verslagen. Barcelona was niet meer in te halen en voor het eerst sinds veertien jaar weer kampioen. Cruijff was El Salvador, de verlosser.

Veertien staat niet alleen voor de periode waarin Barcelona geen kampioenschap binnen wist te halen. Het getal veertien is inmiddels onlosmakelijk verbonden aan legende Cruijff, een van de grootste der aarde. De enige reden die wij kunnen bedenken waarom Cruijff niet de beste voetballer ter wereld was, is omdat hij van een andere planeet moest komen: buitenaards goed dat hij was. De lob tegen Den Haag in 1972, het doelpunt na negen seconden tegen Telstar, het fenomenale hakje tegenover Miguel Reina van Atletico Madrid en niet te vergeten de befaamde penalty samen met Olsen. De man kon alles.

Vandaag is het drie jaar geleden dat Cruijff van ons ontnomen werd. En de wereld staat voor even bij hem stil. Het verdriet is nog steeds groot. Maar z'n nalatenschap misschien wel groter.

Embedded content: https://youtu.be/0IquQVZikdE

Embedded content: https://youtu.be/gbAH02SXlUs

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.