Terug

Volg Vandaag Inside

Kabinet beslist dinsdag over maatregelen voor profvoetballers

Kabinet beslist dinsdag over maatregelen voor profvoetballers

Nederlandse politiek

29 mrt 2020, 10:29

De Nederlandse profvoetballers horen dinsdag of ze binnenkort weer kunnen beginnen met trainen of dat de maatregelen die door het kabinet zijn genomen worden verlengd. Ze zitten net als bijna iedereen in het land al twee weken thuis, omdat ook de profclubs hun faciliteiten hebben moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De kans dat de maatregelen die tot en met 6 april gelden worden opgeheven, lijkt niet zo groot.

Alleen de terreinknechten zijn nog actief in de stadions. Het gras moet namelijk wel overal worden bijgehouden. Verder werkt iedereen thuis, wachtend op het moment dat er weer gevoetbald mag worden. "Zodra het mag, staan we de dag erna weer op het veld", zegt de perschef van FC Twente. Bij Vitesse wordt in de aanloop naar dinsdag gewerkt aan diverse scenario's. Maar alles hangt af van de maatregelen: worden ze verlengd of toch verruimd?

De profvoetballers moeten thuis zorgen dat ze enigszins in conditie blijven. Zo hebben de spelers van AZ allemaal een hometrainer gekregen en bij Willem II kregen ze een mountainbike mee. Aanvaller Mats Köhlert, die zijn moeder heeft laten overkomen uit Duitsland om hem te leren koken, vindt de onzekerheid het lastigste. "Je hebt geen doel om naartoe te werken, je weet niet of en wanneer het seizoen verder gaat", zegt de Duitser.

Alle clubs hebben hun spelers individuele trainingsprogramma meegegeven, die regelmatig worden geactualiseerd. Bij de Duitse club Schalke 04 wordt dat programma collectief op hetzelfde moment uitgevoerd. Via een videoverbinding kijken de trainers mee bij de spelers thuis.

Bij FC Twente houdt de staf de verrichtingen van de spelers in de gaten via Strava, een app die sportprestaties bijhoudt. Zo is er enige controle. Willem II kan de verrichtingen van de voetballers volgen doordat ze allemaal op een sporthorloge invoeren wat ze doen. Bij Feyenoord, dat voor alle spelers een persoonlijk dieet heeft gemaakt, kan de staf dankzij hartslagmeters met daarin een zendertje volgen of de spelers zichzelf in fysiek opzicht voldoende belasten.

In deze voetballoze periode doden veel profs de tijd door virtuele potjes op hun PlayStation te spelen. Calvin Stengs, een van de smaakmakers bij AZ, kocht een tafeltennistafel om zichzelf te vermaken in huis. Zijn teamgenoot Marco Bizot mist naar eigen zeggen vooral de dagelijkse structuur die hij gewend was. "Ik was gewend om geleefd te worden: mijn agenda was voor me bepaald", aldus Bizot. "Ik wist altijd precies op welke tijden ik iets moest doen. Het is heel vreemd als die structuur grotendeels wegvalt."

Het Duitse VFL Wolfsburg traint, onder strenge voorwaarden, wel 'gewoon' door. Alleen is spits Wout Weghorst daar nog niet bij. Hij wordt binnenkort weer vader van zijn tweede kind en dus zit hij thuis in Nederland, dit vertelde hij vrijdagavond bij Veronica Inside. Bekijk het hele interview met Wout via facetime hieronder.

VIDEO - 'Ik dacht dat Johan geen verstand van voetbal had'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.