Terug

Volg Vandaag Inside

'Voetbal over 10 jaar mogelijk zonder koppen'

'Voetbal over 10 jaar mogelijk zonder koppen'

25 dec 2020, 14:24

Over een jaar of tien wordt voetbal mogelijk gespeeld zonder dat koppen nog is toegestaan. Dat zegt oud-speler Ryan Mason in een interview met de BBC. De voormalig voetballer van Tottenham Hotspur en Hull City (29) moest op relatief jonge leeftijd stoppen wegens hoofdletsel.

Al sinds de jaren negentig waarschuwen deskundigen voor de gevaren van koppen, vooral bij het doorspelen na hersenletsel te hebben opgelopen. "Maar de laatste tijd dringt dit steeds meer tot de voetbalgemeenschap door", zegt Mason. "Ik verwacht binnenkort meer onderzoek en verwacht ook dat de uitkomsten daarvan schokkend zijn."

Recentelijk overleden Jack Charlton en Nobby Stiles, wereldkampioen met Engeland in 1966, aan de gevolgen van dementie. Ook de nog in leven zijnde Bob Charlton lijdt aan de ziekte en zijn vrouw maakte dit bewust bekend. Ze hoopt daarmee dat de huidige generatie voetballers zich meer gaat realiseren wat voor risico's ze lopen.

Na het overlijden van Nobby Stiles liet zijn zoon John weten dat de ziekte van zijn vader onmiskenbaar het gevolg was van een opeenstapeling van 'klappen' op zijn hoofd tijdens zijn voetballoopbaan. "Van het zo beroemde elftal van 1966 hebben vijf spelers aantoonbaar dementie gekregen. En dan hebben we het nog maar over één elftal. Dit is een schandaal", aldus de zoon van Stiles.

Zijn moeder waarschuwde zelfs de huidige generatie topspelers. "De miljoenen die jullie nu verdienen wegen niet op tegen de gevaren die jullie lopen."

De Nederlandse klinisch neuropsycholoog Erik Matser zei in de jaren negentig op basis van eigen onderzoek al dat een opstapeling van hersenletsel in het voetbal dementie tot gevolg kan hebben. Hij vraagt zich nog steeds af waarom voetbalautoriteiten deze kennis jarenlang naast zich neer hebben gelegd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.