Terug

Volg Vandaag Inside

Vitesse komt met statement en spreekt zich uit voor vrede

Vitesse komt met statement en spreekt zich uit voor vrede

4 mrt 2022, 13:18

Vitesse heeft zich voor het eerst uitgesproken over de oorlog in Oekraïne. De club met de Russische eigenaar Valeri Oyf laat in een verklaring weten diep geschokt te zijn over de huiveringwekkende situatie in Oekraïne en stelt het thuisduel van vrijdag met Sparta Rotterdam in het teken van de 'V van Vrede’.

Oyf komt niet aan het woord in de verklaring die de club op de website heeft geplaatst. Hij is sinds 2018 eigenaar van Vitesse en komt uit het netwerk van Roman Abramovitsj, die nauwe banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin en uit angst voor sancties zijn Engelse voetbalclub Chelsea te koop heeft aangeboden.

Oyf is geboren in Odessa, toen Oekraïne nog bij de Sovjet-Unie hoorde, maar heeft een Russisch paspoort. De zakenman dekte de afgelopen seizoenen de tekorten van Vitesse. De club uit Arnhem presenteerde de afgelopen drie jaar een verlies van ruim 16 miljoen euro (2019), 6 miljoen euro (2020) en 4 miljoen euro (2021).

Vitesse is al elf jaar in buitenlandse handen en leed in die periode meer dan 100 miljoen euro verlies. Oyf kocht de club van de Rus Aleksandr Tsjigirinski, die de club op zijn beurt weer overnam van de Georgiër Merab Jordania. De huidige eigenaar van Vitesse heeft de Gelderse club tot 2023 financiële garanties geven. Maar voor veel rijke Russen is het nu lastig om bij hun geld te komen, nu een aantal grote banken afgesloten is van het betalingssysteem SWIFT.

Oyf staat niet op de sanctielijst die de Europese Unie heeft opgesteld. Vitesse vertelde vorige week net na het uitbreken van de oorlog dat het geen betalingsproblemen verwacht.

Vitesse besloot zich de afgelopen dagen niet uitgebreid uit te spreken over de oorlog in Oekraïne, maar kwam vrijdagmiddag met een statement. "Vitesse spreekt zich uit voor vrede en vindt het hartverscheurend om het nieuws uit Oekraïne te horen, lezen en zien", laat de Gelderse vereniging weten

Vitesse meldt verder dat de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam in het teken staat van de 'V van Vrede’. Spelers en staf zullen bij opkomst de letter 'V' vormen. Vlak voor de wedstrijd zal een spandoek met de 'V van Vrede’ worden getoond. Spelers, staf en supporters willen een halve minuut lang het ‘V’-gebaar van vrede maken.

Ook zal er in het stadion worden gecollecteerd voor Giro555. Spelers dragen bij opkomst ook een speciaal jasje met daarop de 'V van Vrede’. Deze jasjes zullen geveild worden. De opbrengst gaat eveneens naar Giro555. Ook op de led-boarding langs het veld zal tijdens de wedstrijd aandacht worden gevraagd voor de situatie in Oekraïne.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.