Videogoal: AZ passeert Ajax in de stand dankzij wereldgoal Jesper Karlsson

11 mrt 2023, 00:00

AZ is voor in ieder geval een dag de nummer 2 van de Eredivisie. De club uit Alkmaar won in eigen huis met slechts 1-0 van FC Groningen, maar klom dankzij de 3 punten wel over Ajax heen in de stand. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt 2 punten. De twee andere titelkandidaten spelen zondag.

Jesper Karlsson maakte kort na aanvang van het duel het enige en daarmee winnende doelpunt. FC Groningen leed zijn zestiende nederlaag van dit seizoen en blijft vechten tegen degradatie.

Trainer Pascal Jansen van AZ liet de 19-jarige Fedde de Jong debuteren in de basis. Hij verving de geschorste Yukinara Sugawara. De thuisclub zette vanaf de aftrap druk op Groningen en stond na 4 minuten al met 1-0 voor. Linksbuiten Karlsson kwam opzetten over links, draaide om zijn as en schoot de bal van buiten het 16-metergebied over de tevergeefs graaiende doelman Michael Verrips in het doel.

Rentree Beukema

De vroege goal leidde niet tot een overrompeling door de Alkmaarders, die door de knappe uitzege op Lazio eerder deze week in de Conference League blaken van het zelfvertrouwen. FC Groningen voetbalde brutaal mee en kreeg kansen. De grootste was voor Elvis Manu, die op de paal schoot. Op slag van rust moet doelman Mathew Ryan van AZ alles uit de kast halen om een keiharde vrije trap van Tomas Suslov tegen te houden.

AZ begon energiek aan de tweede helft en zocht nadrukkelijk de aanval, maar de combinaties voorin leidden niet tot serieuze doelkansen. Het spel van de Alkmaarders was vrij slordig, maar Groningen wist er weinig tegenover te zetten.

De van een knieblessure herstelde Sam Beukema vierde na 64 minuten zijn rentree bij AZ. Met nog twee verse krachten erin, Mees de Wit en Djordje Mihailovic, hoopte coach Jansen op wat meer scherpte en zuiverheid voorin. Sven Mijnans kreeg de beste kans op 2-0. Hij kwam vrij voor het doel, maar miste oog in oog met keeper Verrips.