Terug

Volg Vandaag Inside

Video: Vos klopt te vroeg juichende Wiebes en wint voor tweede keer Amstel Gold Race

14 apr 2024, 14:15

Marianne Vos heeft voor de tweede keer de Amstel Gold Race voor vrouwen gewonnen. De renster van Visma - Lease a Bike versloeg in de sprint haar landgenote Lorena Wiebes. De rappe sprintster van SD Worx-Protime dacht te gaan winnen, maar juichte te vroeg. Vos (36) won de Limburgse wielerklassieker eerder in 2021.

De wedstrijd lag lange tijd stil nadat kort voor het peloton zou passeren een ongeval had plaatsgevonden op de Bergseweg in Voerendaal. De rensters moesten ruim een uur wachten omdat de weg was afgesloten voor onderzoek.

De organisatie besloot daarom geneutraliseerd naar de finishpassage in Vilt te rijden waar een nieuwe start plaatsvond. Daarna waren er nog drie lokale ronden te rijden over 55 kilometer.

De drie ronden voerden telkens over de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg. Bij de eerste doorkomst op die laatste helling zorgde een versnelling van de Italiaanse Elisa Longo Borghini voor een eerste schifting. Amber Kraak en drie andere rensters volgden, terwijl ook Demi Vollering de aansluiting vond. Die eerste aanval strandde waarna in de tweede lus de Nederlandse Yara Kastelijn, haar landgenote Eva van Agt en de Duitse Ricarda Bauernfeind het probeerden.

Het drietal bereikte met ruim een minuut voorsprong de voet van de Cauberg. Daar versnelde Longo Borghini opnieuw nadat eerst haar ploeggenote Shirin van Anrooij het tempo had opgeschroefd. Het drietal aan kop had bij het ingaan van de slotronde nog een halve minuut voorsprong. Het tempo in de groep favorieten viel weer terug waarna de drie koploopsters weer uitliepen naar een marge van meer dan een minuut.

Van Agt (Visma) versnelde op de laatste passage van de Bemelerberg. Kastelijn had moeite te volgen, maar klampte aan. In de dalende lijn richting voet van de Cauberg openden de rensters van SD Worx-Protime en Lidl-Trek - met name Ellen van Dijk - eindelijk de jacht op de kopgroep.

Op de Cauberg zelf werd het drietal ingerekend. Een groep van zo'n twintig rensters ging richting finish. Vollering offerde zich op voor Wiebes. Die leek de sprint te gaan winnen, maar ging te vroeg rechtop zitten.

Vorig jaar uitte Johan Derksen zich lovend over wielrenner Mathieu van der Poel tijdens een gesprek met Noa Vahle. "Er is momenteel geen grotere sporter in Nederland." Bekijk het in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.