Terug

Volg Vandaag Inside

Video: Frans Timmermans haalt uit naar PVV-fractie: 'Gru-Wilders met 36 minions!'

20 mrt 2024, 12:08

PVV-voorman Geert Wilders moet stoppen zichzelf af te schilderen als "redder van het vaderland", zei fractieleider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA tijdens het debat over de kabinetsformatie. Hij sprak van een "Messias-complex" waar hij Wilders graag van af wil helpen. "U bent niet de enige die voor de Nederlanders op wil komen."

Wilders moet ook stoppen met klagen omdat hem het premierschap niet wordt gegund, vindt Timmermans. De PVV is met 37 zetels de grootste partij in de Tweede Kamer. Dat geeft Wilders het recht om het initiatief te nemen in de formatie, erkent Timmermans. "En daar houdt uw recht mee op. Als het u niet lukt dan kunt u ook gewoon de oppositie ingaan. Daar is niets ondemocratisch aan."

In een stekelige aanvaring tussen de leiders van de twee grootste partijen in de Kamer bracht Timmermans de kabinetsformatie van 1973 in herinnering. De PvdA werd toen de grootste partij met 53 zetels, maar belandde in de oppositie omdat partijleider Joop den Uyl geen coalitie wist te vormen. Dat was "gewoon in lijn met het staatsrecht", aldus Timmermans.

Johan vertelde onlangs bij Vandaag Inside niets te zien in het 'programkabinet' dat oud-informateur Kim Putters voorstelt: "Als Wilders hard is, probeert hij nieuwe verkiezingen te krijgen." Bekijk het in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.