Terug

Volg Vandaag Inside

Video: klimaatactivisten gooien blikken tomatensoep over schilderij Van Gogh

Video: klimaatactivisten gooien blikken tomatensoep over schilderij Van Gogh

14 okt 2022, 13:10

Activisten hebben in Londen tomatensoep over een schilderij van Vincent van Gogh gegooid. Het gaat om het werk Zonnebloemen, dat in het museum The National Gallery hangt. The National Gallery meldt dat de lijst van het schilderij beperkte schade heeft opgelopen en dat het werk zelf, dat beschermd wordt door een glasplaat, onbeschadigd is.

De actiegroep Just Stop Oil heeft een video van het incident op sociale media geplaatst. Op de video is te zien dat de soep van het glas afdruipt. De twee activisten hebben na het gooien van de blikken soep zichzelf vastgelijmd aan de muur waar het schilderij hangt.

De politie laat weten ter plaatse te zijn en dat de twee activisten zijn aangehouden. Agenten proberen hen los te krijgen. De actiegroep heeft de afgelopen dagen ook wegen geblokkeerd rond het Britse parlement.

Van Gogh schilderde Zonnebloemen in 1888 in het Franse Arles. De waarde wordt geschat op ruim 85 miljoen euro. Er zijn vijf versies van. The National Gallery meldt dat Van Gogh zijn huis ermee wilde opsieren omdat zijn vriend Paul Gauguin destijds langs zou komen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.