Terug

Volg Vandaag Inside

Verbeek merkt impact bosbranden: ‘Als de wind verkeerd staat, adem je rook en as in’

Verbeek merkt impact bosbranden: ‘Als de wind verkeerd staat, adem je rook en as in’

7 jan 2020, 16:56

Gertjan Verbeek is momenteel trainer bij de Australische club Adelaide United en merkt de impact van de bosbranden die Australië al enkele weken teisteren. Adelaide ligt aan de zuidkant van het continent. De branden zijn daar niet zo hevig als in Sydney en Melbourne. Desalnietemin merkt Verbeek genoeg van de natuurramp.

'De stad Adelaide is er redelijk gevrijwaard van gebleven, maar ook in de bergen, de Adelaide Hills, woeden de branden. Dat is best ver weg van hier, maar als de wind verkeerd staat, ruik ik de brandlucht al als ik wakker word. Het is dan ook niet verantwoord om te trainen', vertelt hij aan de Leeuwarder Courant.

Er is enkele dagen geleden vijftien millimeter regen gevallen, maar dat is volgens Verbeek nog lang niet genoeg. 'Je houdt je hart vast, want de echte zomer moet nog gaan beginnen. De prioriteit ligt nu ook niet meer bij het blussen, maar bij het redden van mensen, dieren en gebouwen', aldus Verbeek.

Ook tijdens het competitieduel tegen Sydney FC merkten Verbeek en zijn speler de impact van de ramp. 'Ineens woei er allemaal rook, roet en as het stadion in. Ademen deed zeer en je kreeg de trainen in je ogen. De zon had gewoon moeite om door dat wolkenpak heen te breken.'

Voor Verbeek en zijn ploeg is het elke wedstrijd afwachten of deze door kan gaan in verband met de branden. 'In de bus op weg naar Gosford reden we maar enkele tientallen kilometers naast de brandhaarden. Dan komt het allemaal wel heel dichtbij. En we gaan nog wel vaker die kant op, want de meeste clubs spelen in die regio. Je ziet dan overal vliegtuigen met bluswater.'

Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor hulp bij de verwoestende bosbranden. Doneren kan via deze link.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.