Terug

Volg Vandaag Inside

Veel lof maar geen prijs voor Van Bommel

Veel lof maar geen prijs voor Van Bommel

13 mei 2019, 09:11

Een toptrainer, toekomstig bondscoach misschien wel. Mark van Bommel kreeg in zijn eerste half jaar als debuterend hoofdtrainer van PSV veel complimenten. Voor het feit dat hij binnen relatief korte tijd een hecht collectief smeedde, voor de herkenbare manier waarop hij zijn elftal liet spelen en ook voor zijn communicatieve vaardigheden. Toch scoort de oud-international aan het einde van het seizoen niet meer dan een ruime voldoende. PSV greep zondag naast de landstitel en besluit het seizoen, voor het eerst in vijf jaar, zonder prijs. ,,Bij PSV staat winnen op één, twee en drie'', zei algemeen directeur Toon Gerbrands ruim een jaar geleden in een interview.

Na het verrassende vertrek van Phillip Cocu naar Fenerbahçe was de leiding van PSV er vrij snel uit. Met Van Bommel had de Brabantse club de gedroomde opvolger al in huis. Van Bommel, net kampioen geworden met het hoogste jeugdteam (onder 19), kende de club door en door was als speler een geboren leider.

Het 'instapmoment' voor Van Bommel was niet ideaal. Cocu pakte met PSV drie landstitels in vier jaar tijd. Daarnaast investeerde Ajax flink in de spelersgroep. Na jaren van droogte wilden de Amsterdammers succes. Ajax startte als favoriet, vond ook Van Bommel, die in dat opzicht meer te verliezen dan te winnen had.

Wankel

Dat beeld veranderde snel. PSV startte overtuigend aan het seizoen en oogde stabieler en constanter dan het elftal van coach Erik ten Hag. Van Bommel hechtte aan vastigheden. Voor de winterstop was de basisopstelling wekelijks uit te tekenen. Dat er geen plaats was voor aankoop Érick Gutiérrez (8 miljoen euro) had de debuterende trainer geen boodschap aan. Hij vond Gastón Pereiro beter.

Zo onverstoorbaar en overtuigend PSV voor de winterstop was, zo wankel werd het daarna. De uitwedstrijd tegen FC Emmen (2-2) in januari leek een incident, maar het bleek het startpunt voor een reeks van uitglijders van PSV. Omdat Ajax de juiste vorm ook een tijdje kwijt was, behield PSV de koppositie. Maar Van Bommel begon te twijfelen, vooral over zijn ideale middenveld. Michal Sadilek kwam, Mohammed Ihattaren kreeg een kans en op een gegeven moment werd zelfs spits Luuk de Jong een linie teruggehaald om PSV weer aan het voetballen te krijgen.

Het uitduel bij Vitesse (3-3) in april bleek fataal. PSV was voor het eerst sinds de start van het seizoen het initiatief kwijt. Na het verlies van de Johan Cruijff Schaal en de uitschakeling in de KNVB-beker en de Champions League moest Van Bommel zondag concluderen dat hij ondanks een enorm puntentotaal in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer ook naast de titel greep.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.