Terug

Volg Vandaag Inside

Van Vleuten wint voor derde keer Giro Donne

Van Vleuten wint voor derde keer Giro Donne

10 juli 2022, 14:41

Annemiek van Vleuten heeft zondag voor de derde keer de Giro Donne gewonnen. De Nederlandse van de ploeg Movistar had een veilige voorsprong in het algemeen klassement en hoefde zich voor de tiende en laatste etappe over vlakke wegen weinig zorgen meer te maken. De rit werd in Padova gewonnen door de Italiaanse Chiara Consonni.

Van Vleuten (39) won de Ronde van Italië voor vrouwen eerder in 2018 en 2019. In 2020 moest ze als leidster de koers twee dagen voor het einde verlaten nadat ze bij een val haar linkerpols had gebroken. Vorig jaar paste de koers niet in haar voorbereiding op de Olympische Spelen. In Tokio pakte ze zilver in de wegrace en goud op de individuele tijdrit. Kort voor de Giro maakte Van Vleuten bekend dat ze nog een jaar doorgaat. Haar volgende doel is de Tour de France die over twee weken in Parijs begint.

De slotetappe was een korte, van Abano Terme naar Padova over ruim 90 kilometer, met één klimmetje halverwege. Twee rensters, de Amerikaanse Krista Doebel-Hickok en de Italiaanse Alessia Vigilia, gingen er zo'n 25 kilometer voor de finish vandoor, maar konden niet verhinderen dat de rit in een massasprint eindigde. Consonni, van de ploeg Valcar - Travel & Service, hield haar landgenote Rachele Barbieri en de Deense Emma Norsgaard achter zich.

Van Vleuten had een dag eerder haar eindzege feitelijk al veilig gesteld in een zware bergrit, waarin ze als vierde finishte. De Italiaanse Marta Cavalli had het tussen San Michele All'Adige en San Lorenzo Dorsino vaak geprobeerd, waar de rozetruidraagster zoveel mogelijk probeerde risico te vermijden. De dag ervoor was ze in een afdaling nog ten val gekomen. Het had haar niet gehinderd de rit te winnen. Cavalli zag haar aanvallende bedoelingen beloond met tijdwinst van 15 seconden, maar wist op dat moment ook dat de kleine 2 minuten die haar nog scheidden van Van Vleuten op zondag niet meer goed te maken waren. De Spaanse Mavi García werd derde in het eindklassement.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.