Terug

Volg Vandaag Inside

Van Ranst: 'We hebben het apenpokkenprobleem NIET onder controle'

Van Ranst: 'We hebben het apenpokkenprobleem NIET onder controle'

13 juli 2022, 12:33

Marc van Ranst heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de verspreiding van het apenpokkenvirus. De Belgische viroloog stelt op Twitter dat we het probleem niet onder controle hebben.

Het apenpokkenvirus is bij 503 mensen in Nederland vastgesteld. Dat zijn er 101 meer dan bij de vorige update, afgelopen donderdag. Het is de grootste toename sinds het virus in mei in Nederland opdook. In de afgelopen week zijn 151 besmettingen aan het licht gekomen, aldus de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In twee weken tijd is het aantal gevallen verdubbeld.

'Deels is de versnelling te verklaren door betere bewustwording en betere beschikbaarheid van laboratoriumdiagnostiek, maar dit verklaart zeker niet alles. Shit just got real', schrijft Van Ranst. 'Eigenlijk zouden we de groepen die momenteel het meeste risico op besmetting lopen (MSM en sekswerkers) nu best preventief breed vaccineren. Als de epidemie zich uitbreidt naar de rest van de bevolking, hebben we een kans op indijking gemist.'

Maar Europa kampt met een vaccinprobleem, legt Van Ranst uit. 'De grote leveringen gaan naar Canada en de VS waar apenpokken nu ook in opmars zijn, maar in mindere mate dan in talrijke Europese landen', aldus de viroloog. 'Vaccins zouden niet ongebruikt in stockageruimten mogen liggen in landen die niet in het epicentrum van de uitbraak liggen, maar nu onmiddellijk gebruikt moeten worden om de epidemie in te dijken, nu de infecties zich nog vooral in min of meer welomschreven risicogroepen situeren.'

Volgens Van Ranst is er nu internationaal leiderschap nodig. 'Om de vaccinproductie te vergroten, de stocks beter te mobiliseren, te herverdelen, en te gebruiken. Wanneer we het monkeypoxprobleem nu niet mondiaal beter aanpakken, gaan we later zeggen "Hadden we toen maar…", en dat zou spijtig zijn.'

Klachten

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Eén patiënt in Nederland heeft in het ziekenhuis gelegen om te worden behandeld aan de huidklachten die bij de besmetting horen. Hij is hersteld en weer thuis.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.