Terug

Volg Vandaag Inside

Van Gaal viert rentree bij Oranje op een pijnlijke datum

Van Gaal viert rentree bij Oranje op een pijnlijke datum

30 aug 2021, 08:41

Op de dag af 20 jaar na de meest pijnlijke nederlaag uit zijn trainersloopbaan, begint Louis van Gaal in het Ullevaal-stadion van Oslo aan zijn derde termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. De opdracht voor de inmiddels 70-jarige oefenmeester is duidelijk. Hij moet het Nederlands elftal naar het WK in Qatar brengen.

Zo'n afgang als op 1 september 2001 op Lansdowne Road kan het bijna niet worden in Noorwegen. Daar stond Van Gaal, in een kolkend stadion met uitzinnige Ieren. Zijn spelers, uitkomend voor topclubs als FC Barcelona, Manchester United, Chelsea en Arsenal, hadden zojuist verloren door een treffer van Jason McAteer (1-0). Weg WK in Japan en Zuid-Korea. Het was voorbij.

Noorwegen heeft met Erling Haaland ook een potentiële beul van Oranje rondlopen. 'Een heel bijzondere speler', zei Van Gaal over de spits die in drie competitiewedstrijden van Borussia Dortmund alweer drie doelpunten en drie assists heeft geleverd. Maar de opvolger van Frank de Boer heeft alle vertrouwen in Virgil van Dijk en Stefan de Vrij.

Noorwegen is nog geen vaste gast op WK's en EK's, maar zo slecht als op 1 november 1972 zijn ze allang niet meer. Het werd maar liefst 9-0 in De Kuip. Johan Neeskens maakte er drie. Johan Cruijff en Willy Brokamp troffen tweemaal doel. Ook Piet Keizer en en Theo de Jong droegen bij aan het schuttersfestijn.

Martin Ødegaard (Arsenal) kennen we nog van zijn periode bij Heerenveen en Vitesse. Marten Thorsby (Sampdoria) en Alexander Sørloth (Trabzonspor) speelden voor Heerenveen en FC Groningen. Bondscoach Stale Solbakken heeft zo veel keuze dat hij Fredrik Midtsjø (AZ) en Fredrik Aursnes (Feyenoord) niet nodig heeft. Ook Jørgen Strand Larsen (FC Groningen) en Sondre Tronstad (Vitesse) zijn niet opgeroepen. Marcus Holmgren Pedersen, de nieuwe rechtsback van Feyenoord, debuteert mogelijk tegen Oranje.

Veel internationals van het Nederlands elftal hebben aangeven dat ze het liefst met drie aanvallers voetballen. Van Gaal is een trainer die luistert naar zijn spelers, maar twijfelt ook of het klassieke systeem met buitenspelers wel de beste speelwijze voor Oranje is. Hij heeft slechts twee trainingen om zijn ploeg op de clash met de Noren voor te bereiden.

De afloop van het duel met Noorwegen zal veel zeggen over de kansen voor Oranje op deelname aan het WK van eind volgend jaar in Qatar. Zo goed staat Nederland er niet voor, met een achterstand van 1 punt op Turkije en evenveel punten als de Noorwegen en Montenegro, dat zaterdag naar Eindhoven komt. Drie dagen later is Turkije te gast in Amsterdam. Alleen de poulewinnaar kwalificeert zich rechtstreeks, de nummer 2 wacht lastige play-offs.

Van Gaal heeft voor het belangrijke drieluik vooral naar speeltijd gekeken. Hij wapperde vrijdag tijdens de presentatie van zijn selectie vrolijk met een lijstje waarop stond hoeveel minuten zijn spelers in actie waren gekomen. Zijn internationals snakken naar duidelijkheid, zegt hij. En de bondscoach wil aan een team bouwen, dat net als op het WK van 2014 onder zijn leiding kan verrassen. Hoewel hij zich eerst nog moet kwalificeren is zijn doel duidelijk. 'Ik wil wereldkampioen worden', zei hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.