Terug

Volg Vandaag Inside

Van Gaal lacht om mooie woorden René over Sparta-verleden: 'Ah nee, ja...'

Van Gaal lacht om mooie woorden René over Sparta-verleden: 'Ah nee, ja...'

21 nov 2022, 14:50

René van der Gijp heeft in het NOS-programma Andere Tijden Sport teruggeblikt op zijn tijd met Louis van Gaal als voetballers van Sparta Rotterdam. De twee konden - ondanks hun totaal verschillende karakters - ook lachen met elkaar: "Ik vind het ook wel een aardige gozer".

René en Louis speelden van 1978 tot en met 1982 samen bij Sparta. Vanaf 1980 deden zij dat onder de iconische trainer Barry Hughes. "Petje", merkt René op in het museum van de Rotterdammers. "Heel veel plezier aan beleefd. Echt iedere dag liepen de tranen over je wangen. Hij kon goed vertellen, mensen nadoen en leuke training geven."

Terwijl René als 17-jarige jeugdspeler bij Sparta 1 kwam, had Louis de rol van geroutineerde middenvelder. Maar was hij ook de regisseur? "Ah nee, ja... Weet je... Hij kon gewoon best aardig voetballen", stelt René glimlachend. "Bij 4 tegen 4 kon je hem er goed bij hebben, maar als de ruimtes groter werden dan bestreek hij maar een klein stukje... Maar het was geen domme kracht. Het was een verstandige speler, die wel kans zag om de bal naar één met dezelfde kleur te spelen."

René gelooft echter niet dat Louis dicht bij het Nederlands elftal heeft gezeten: "Ah pleur toch op! Nee, donder toch op! Wanneer? Het begin van COVID ofzo? Nee, schei uit man! Bij Telstar? Hier? (Sparta, red.) Nee, joh... Je bent in principe niet een goede voetballer als je jouw hele leven bij Sparta speelt... Dan ben je een aardige speler."

In 1986 kwamen René en Louis elkaar tegen bij de wedstrijd PSV - Sparta. In de wedstrijd tackelt de huidige bondscoach van Oranje René, die gewillig gaat liggen en een vrije trap krijgt. Er volgen legendarische beelden: Louis imiteert de schwalbe, waarna René er naast gaat liggen. "Ja ach, Louis'tje. Een beetje theater, dat was hem niet vreemd. En nu nog steeds niet, toch? Ik bedoel: het is ook niet kwaadaardig? Ik vind het ook wel een aardige gozer. Ik moet wel om hem lachen.

Bekijk de hele uitzending van 'Andere Tijden Sport' met Van Gaal hier terug.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.