Terug

Volg Vandaag Inside

Van Basten pleit voor afschaffen buitenspelregel: 'Je krijgt veel meer doelpunten'

Van Basten pleit voor afschaffen buitenspelregel: 'Je krijgt veel meer doelpunten'

21 feb 2023, 00:00

Marco van Basten is nog altijd voorstander voor het afschaffen van de buitenspelregel. De oud-spits sprak daarover ooit ook al bij de FIFA en opperde het maandagavond opnieuw aan tafel bij het Ziggo Sport-programma Rondo.

Van Basten nam het doelpunt van Kylian Mbappé als voorbeeld, dat werd afgekeurd tijdens het Champions League-duel tussen Paris Saint-Germain en Bayern München. "De afgelopen jaren zijn er zoveel doelpunten afgekeurd, omdat er teen, een pink of zelfs minder buitenspel staat, dat ik denk: je kan ook zeggen dat de speler volledig buitenspel moet staan. Qua VAR verandert er dan niet zo gek veel, maar het aantal doelpunten dat dan toegekend wordt, is vele maten meer dan nu het geval is."

"Waarom is het niet zo dat er allerlei probeersels worden gedaan om deze regel uit te proberen in de tweede divisie van Duitsland of in de derde divisie van Zwitserland", vervolgde Van Basten. "Dat een aantal jaren. Dan kunnen we daadwerkelijk zeggen: zonder de regel van buitenspel is het eigenlijk helemaal niet anders."

Mocht de buitenspelregel ooit verdwijnen, is Van Basten ervan overtuigd dat het voetbal niet zal veranderen. "Als speler mag je niet stilstaan, anders ga je voor de keeper staan. Je krijgt hier en daar wel een kleine aanpassing. Maar ik denk dat je van een hele grote regel af bent en het voetbal past zich wel aan. Het veld is even groot en je kan wel met z’n tienen voor de goal staan, maar dan krijg je een kluwen waar de keeper niet blij mee is. Daar ga je daar uiteindelijk weer van weg en dan krijg je allemaal nieuwe tactieken die het voetbal veel diverser gaan maken dan het nu is", aldus Van Basten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.