Terug

Volg Vandaag Inside

Valentijn uit kritiek op KNVB: 'Uitspelen is maatschappelijk onverantwoord'

Valentijn uit kritiek op KNVB: 'Uitspelen is maatschappelijk onverantwoord'

9 apr 2020, 00:08

Valentijn Driessen heeft kritiek geleverd op de plannen die de KNVB dinsdagavond presenteerde over de Nederlandse profcompetities. De voetbalbond wil het lopende Eredivisie-seizoen vanaf half juni uit laten spelen. Valentijn duidt tegenover De Telegraaf op het maatschappelijk belang waar de KNVB volledig aan voorbij schiet.

'Alles hangt gewoon af van de overheid en inmiddels ook van de burgemeesters, want er zijn natuurlijk nu al burgemeesters die hebben geroepen: dat gaat niet gebeuren, wij gaan niet per 1 juni open om wedstrijden te spelen. De KNVB zit wel op een kantelpunt. In hoeverre is het maatschappelijk verantwoord en haalbaar om die discussie maar te blijven voeren', uit Valentijn zijn kritiek.

Volgens Valentijn volgt de KNVB blindelings de UEFA. 'Wat win je ermee? Je wint er bijna geen geld mee, want de wedstrijden worden zonder publiek gespeeld dus kosten eigenlijk geld. Waar doet de KNVB het dan voor? De voetbalbond doet het waarschijnlijk toch voor de UEFA. Die zijn iedereen aan het overtuigen dat de competities uitgespeeld moeten worden, want anders is het mogelijk dat jouw clubs niet worden toegelaten tot de Europese competities volgend seizoen. De UEFA heeft zelf 350 miljoen euro veilig te stellen van de Champions League en de Europa League, dus moeten de competities door.'

Maar Nederland heeft met de UEFA weinig te maken volgens de vaste tafelgast van Veronica Inside. 'Ik zou zeggen: pak je maatschappelijke verantwoordelijkheid en zet er een streep onder. Dat is nog even los van alle ellende die over Nederland heen is gestort en alle doden die er vallen. Alle andere sporten hebben inmiddels wel die streep gezet, maar bij de KNVB valt het kwartje maar niet. Ze moeten zich zorgen gaan maken over hoe de maatschappij straks tegen de KNVB aankijkt', stelt Driessen.

Het langer doorspelen levert problemen op volgens Valentijn. 'Dan kom je namelijk in de clinch met allerlei contracten die er liggen. Contracten met spelers die tot 30 juni lopen. Die contracten moeten allemaal verlengd worden, maar wie gaat dat betalen? Er moet daarnaast overeenstemming zijn tussen de clubs en de speler. Het is een heidens karwei om dat voor elkaar te krijgen. Je gaat dan tegen het arbeidsrecht in en dat staat nog altijd boven het verenigingsrecht.'

Hij schetst de situatie bij PSV als voorbeeld bij deze problemen. 'PSV krijgt een nieuwe shirtsponsor per 1 juli. Wat moet PSV dan doen? Het seizoen uitspelen met de oude shirtsponsor of vanaf 1 juli met de nieuwe?', vraagt Valentijn zich af. 'PSV heeft per 1 juli een nieuwe trainer, maar wie moet er dan per 1 juli voor de groep staan? Moet de oude trainer of de nieuwe trainer het seizoen afmaken? En zo zullen er nog wel tien à twintig vragen op iedereen afkomen als dit doorgaat. Het is een heilloze weg, de weg van het geld.'

Valentijn tegen voortzetting competitie: 'Dat kun je toch niet maken?'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.