Terug

Volg Vandaag Inside

Valentijn kritisch op Ajax: 'Johan Cruijff draait zich om in zijn graf'

Valentijn kritisch op Ajax: 'Johan Cruijff draait zich om in zijn graf'

19 aug 2022, 10:04

Vrijdagmorgen werd bekend dat als het aan de Raad van Commissarissen van Ajax ligt, Maurits Hendriks op korte termijn toetreedt tot de directie van de Amsterdamse topclub. Valentijn Driessen reageert op die keuze in zijn column in De Telegraaf: "Hendriks zal de organisatie bij Ajax moeten bewijzen dat hij geen marionet is van de rvc die hem heeft voorgedragen."

"De fluwelen revolutie van Johan Cruijff was erop gericht om voetbaltoppers een topvoetbalbedrijf te laten leiden," begint Valentijn zijn column. "Geen bestuurstijgers en carrièrejagers uit het bedrijfsleven die het voetbalbedrijf Ajax niet doorzien en er voor zichzelf zitten. Edwin van der Sar en Marc Overmars kwamen uit Cruijffs koker en zij hebben bij Ajax de aanzet gegeven om van de club weer een serieuze Europese speler te maken. Zij doorbraken het salarisplafond en het transferdak en staken miljoenen extra in de opleiding."

Valentijn concludeert dat er de afgelopen jaren meerdere directieleden zonder voetbalverleden flopten: "Martin Sturkenboom, Dolf Collee, de zeiler Henri van der Aat en de roeier Rutger Arisz. Eenzelfde stempel kleeft nu al aan Hendriks en dat bezorgt hem direct een 2-0 achterstand."

"Met de komst van Hendriks als operationele directieman is Van der Sar na de aftocht van Marc Overmars in februari de last-footballman-standing in de ArenA," gaat de chef voetbal van De Telegraaf verder. "De rvc voelt zich blijkbaar niet langer gehouden aan het voornemen om een opvolger in de directie voor Overmars te strikken. Gerry Hamstra – een lichtgewicht op het internationale podium – heeft nu samen met Klaas-Jan Huntelaar het Overmars-pakket in handen. Zonder te promoveren in functie, waardoor het voetbalgehalte in de Ajax-directie structureel verder is uitgehold en de grip van de commissarissen en directieleden zonder voetbalachtergrond op het voetbalbedrijf opnieuw verder toeneemt."

"Tot zorgwekkende proporties," vindt Valentijn. "Johan Cruijff draait zich om in zijn graf. De voetballers, de boegbeelden hebben zich bewezen, maar worden uitgerookt door de zakenmensen en hun connecties. Voetbal is hun speelbal. Waar dat ook zo is? Bij Manchester United. Maurits Hendriks wacht daarom de zware verplichting om voor het voetbal te staan in plaats van te dansen naar de pijpen van de Ajax-regenten. Wil hij serieus worden genomen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.