13 mei 2023, 23:38

De competitiewedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk is zaterdag alsnog uitgespeeld. Scheidsrechter Ingmar Oostrom had het duel in lijn met de aangescherpte regels van de KNVB tot twee keer toe stilgelegd nadat er bekers op het veld waren gegooid.

Volgens de richtlijnen van de KNVB wordt een wedstrijd in dat geval definitief gestaakt. Oostrom zag daar na overleg met de KNVB en de autoriteiten alsnog vanaf. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht wilde uit veiligheidsoverwegingen dat de resterende 2 minuten van de blessuretijd werden uitgespeeld.

De aanvoerders Nick Viergever (FC Utrecht) en Michiel Kramer (RKC Waalwijk) hadden afgesproken dat beide teams, als statement naar de bekergooiers, niet echt meer gingen voetballen. De bal ging na de aftrap naar keeper Etienne Vaessen van RKC en hij hield de bal de resterende tijd bij zich. Toen de blessuretijd er helemaal op zat, haalde Oostrom de bal bij de doelman op en floot hij voor het einde van de wedstrijd.

Het ging in stadion Galgenwaard beide keren mis na een doelpunt van Utrecht. Toen spits Anastasios Douvikas na een uur spelen de score opende, gooiden fans van Utrecht bij het vieren van het doelpunt enkele bekers richting het veld. In blessuretijd zorgde invaller Zakaria Labyad voor de 2-0. Ook toen belandde een drinkbeker op het veld.

De KNVB scherpte onlangs, na meerdere incidenten in stadions, de richtlijnen aan. Bij het gooien van voorwerpen op het veld wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Bij een tweede vergrijp wordt het duel volgens de nieuwe richtlijnen definitief gestaakt.

FC Utrecht verzekerde zich dankzij de zege van deelname aan de play-offs om een ticket voor Europees voetbal. Het elftal van trainer Michael Silberbauer is nu zeker van minimaal de zevende plek. RKC zag nummer 8 sc Heerenveen, dat doelpuntloos gelijkspeelde tegen Excelsior, een punt uitlopen. Heerenveen heeft met nog twee wedstrijden te gaan 42 punten en RKC 41. De nummer 8 bereikt als laatste de play-offs.