Terug

Volg Vandaag Inside

UEFA rouwt om overleden grondlegger EK

UEFA rouwt om overleden grondlegger EK

28 jan 2019, 13:41

NYON (ANP) - De Europese voetbalbond UEFA rouwt om Pierre Delaunay, die op 99-jarige leeftijd is overleden. De Fransman werkte tussen 1956 en 1959 als secretaris-generaal bij de UEFA en hielp in die periode mee om het Europees kampioenschap voor landenploegen op te zetten. Delaunay bracht daarmee het idee van zijn vader Henri in de praktijk.

Henri Delaunay was de eerste secretaris-generaal van de UEFA, die op 15 juni 1954 werd opgericht. Hij overleed ruim een jaar later en werd toen opgevolgd door zijn zoon Pierre. Delaunay junior legde zijn functie neer toen het hoofdkantoor van de UEFA verhuisde van Parijs naar Bern. Zelf ging hij verder als bestuurslid van de Franse voetbalbond.

,,Pierre was de drijvende kracht achter de oprichting van het EK, het idee van zijn vader'', zegt Theodore Theodoridis, de huidige secretaris-generaal van de UEFA. ,,Volgend jaar vieren we op grootse wijze door heel Europa de zestigste verjaardag van het toernooi. Dat wordt een prachtig eerbetoon aan alles waar hij voor stond.'' De trofee voor de Europees kampioen is vernoemd naar Henri Delaunay.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.