Terug

Volg Vandaag Inside

Tweede kamer wil Rutte niet bij toespraak Zelenski hebben

Tweede kamer wil Rutte niet bij toespraak Zelenski hebben

28 mrt 2022, 19:22

Premier Mark Rutte wilde graag bij de toespraak zijn die de Oekraïense president Volodimir Zelenski donderdag in de Tweede Kamer houdt, maar de Kamer heeft gezegd dat niet te willen. 'De Kamer zegt: we willen dat echt als Kamer doen', vertelde Rutte maandag in een Q&A op Instagram. 'Dus ik ben daar niet bij.'

Rutte is premier en daarmee lid van het kabinet, niet de Tweede Kamer. Hij spreekt zelf wel af en toe met Zelenski, maar de Oekraïense president spreekt donderdag - via videoverbinding - echt met de Kamer zelf. Overigens is minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra wel aanwezig, zegt een woordvoerder van zijn departement.

Er is direct daarna een debat in de Kamer over de toespraak van Zelenski. Daar is Hoekstra ook bij aanwezig. Het idee om de Tweede Kamer te laten toespreken door Zelenski kwam van de Oekraïense ambassadeur in Den Haag. Nederland is een van de landen die wapens aan Kiev leveren.

President Zelenski heeft de afgelopen weken meerdere parlementen toegesproken, onder meer die van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Israël, Duitsland en het Europees Parlement. Hij hoopt zo steun te vinden voor de strijd van Oekraïne tegen Rusland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.