Terug

Volg Vandaag Inside

Totaal onbegrip rond handsbal-incident bij Arsenal - Bayern: 'Laf van Pol van Boekel'

10 apr 2024, 20:31

Videoscheidsrechter Pol van Boekel heeft een opvallende rol gespeeld in de kwartfinale tussen Arsenal en Bayern München in de Champions League. Beide clubs waren na het gelijkspel (2-2) van mening dat de Nederlander verzuimd had om scheidsrechter Glenn Nyberg te overtuigen voor een strafschop te fluiten.

Nyberg liet in de 67e minuut verder spelen toen Gabriel Magalhães de bal in zijn handen pakte om een doeltrap te nemen. De verdediger van Arsenal had niet door dat de bal al in het spel was. "Een kinderlijke fout", zei trainer Thomas Tuchel van Bayern München. "Maar volgens de regels maakt hij hands. Dus is het een strafschop. De scheidsrechter moet geen medelijden hebben met iemand die een onnozele fout maakt. Hij moet zich aan de regels houden."

Bayern München kreeg in de slotfase ook geen strafschop tegen nadat aanvaller Bukayo Saka van Arsenal over een been van doelman Manuel Neuer was gegaan. Trainer manager Mikel Arteta hoorde dat veel van zijn spelers van mening waren dat Saka een strafschop had verdiend. "Maar ik kan het niet meer veranderen", zei hij. "Ik maak mezelf liever druk over dingen waarop ik wel invloed heb. Over de return van volgende week in München bijvoorbeeld."

(Tekst gaat verder onder de video.)

Oud-scheidsrechter hard voor Van Boekel

Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende vindt de uitleg van de scheidsrechter belachelijk. "Als je dit tolereert, kun je de regels van het spel in de papierversnipperaar gooien”, reageert Van der Ende tegenover het Algemeen Dagblad. "Door de uitleg van de scheidsrechter al helemaal. Ja, het is een onnozele fout van de verdediger, maar als een keeper over de bal heen maait, keurt hij het doelpunt toch ook niet af omdat het zo zielig is? Het is een vrij amateuristische denkwijze van de scheidsrechter. Hij neemt de spelregels niet serieus en toont hiermee juist aan dat hij niet doorheeft dat de Champions League het summum is."

Ook oud-scheidsrechter Dick Jol is kritisch op de scheidsrechter. "Zijn uitleg is dramatisch. De scheidsrechter declasseert zichzelf en declasseert de wedstrijd. Dit kan niet op dit niveau en dit soort uitlatingen moet hij gewoon niet doen. Het is triest. Want wat is het verschil tussen de regels in de vierde klasse en de Champions League? Een ongelukkig eigen doelpunt moet je ook goedkeuren."

Vervolgens oordeelt Jol ook hard over het optreden van Van Boekel. "Het is echt laf. Volgens de regels is het een duidelijke strafschop. Hij kan de scheidsrechter hier echt redden. Moet gewoon zeggen: ‘Scheids, je hebt iets belangrijks gemist’ en hij doet het niet. Dit was zo simpel te onderscheppen geweest en het ontsiert nu de wedstrijd", aldus Jol.

Eerder in Vandaag Inside luidde René van der Gijp de noodklok over de VAR, die pleit voor verandering. Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.