Terug

Volg Vandaag Inside

'Toename van vrouwelijke scheidsrechters verwacht'

'Toename van vrouwelijke scheidsrechters verwacht'

17 sep 2020, 14:42

Onderzoeker Sven van Bakel verwacht de komende jaren een toename van vrouwelijke scheidsrechters. Shona Shukrula schreef onlangs geschiedenis door als eerste vrouwelijke vierde official haar opwachting te maken in het betaalde voetbal in Nederland.

'Dat is een teken dat vrouwenarbitrage in ontwikkeling is, hoewel vrouwelijke scheidsrechters nog sterk ondervertegenwoordigd zijn in Nederland. Een van de redenen hiervoor is mogelijk dat meer dan 50 procent van de voetballende vrouwen nog nooit is gevraagd een wedstrijd te leiden, terwijl zij hier wel voor openstaan, zo blijkt uit onderzoek', aldus de KNVB.

Het aantal vrouwelijke KNVB-leden stijgt volgens de KNVB al jaren, maar het aantal gediplomeerde vrouwelijke trainers, bestuurders en scheidsrechters blijft achter. Op dit moment zijn er maar 45 vrouwelijke bondsscheidsrechters, tegenover 4100 mannelijke bondsscheidsrechters.

'Middels een grootschalige enquête onder vrouwen die actief zijn bij een voetbalvereniging blijkt dat ruim 50 procent van de respondenten zelden tot nooit is gevraagd door de vereniging om een wedstrijd te leiden als scheidsrechter', aldus Van Bakel, die onderzoek deed naar vrouwenarbitrage in Nederland. 'Een van de mogelijke oorzaken hiervoor is dat vrouwen binnen besturen van de meeste verenigingen ondervertegenwoordigd zijn. Veel vrouwen willen best wedstrijden leiden, maar ze worden vaak nog op de verkeerde manier benaderd.'

Van Bakel verwacht de komende jaren een toename van vrouwelijke scheidsrechters. 'Het vrouwenvoetbal zit al enige jaren in de lift. De aanwas van leden wordt steeds groter, dus de groep die een rol als scheidsrechter of bestuurder kan vervullen groeit ook. Wanneer vrouwen stoppen met voetballen, is het voor clubs van belang hen wel te behouden voor de club door ze te betrekken als trainer, bestuurder of scheidsrechter. Daar zijn nog stappen in te zetten, maar ik verwacht dat we de komende jaren steeds meer vrouwen in dergelijke rollen gaan zien.'

Scheidsrechter Shona Shukrula maakte onlangs haar debuut als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Daarmee was zij de eerste vrouwelijke official in het betaalde voetbal. Wat zijn haar doelen in de toekomst en hoe gaat zij om met kritiek? Veronica Inside sprak haar op de Dag van de Scheidsrechters.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.