Terug

Volg Vandaag Inside

Tientallen protesterende boeren onderweg naar Den Haag, politie neemt trekkers in beslag

Tientallen protesterende boeren onderweg naar Den Haag, politie neemt trekkers in beslag

20 sep 2022, 08:17

Een groep van zo'n veertig trekkers is dinsdagochtend onderweg naar Den Haag, binnendoor over de Ypenburgse Boslaan bij Nootdorp. Ze negeren daarmee een noodbevel dat eerder in de nacht van maandag op dinsdag is ingesteld door het gemeentebestuur. Of de colonne staande wordt gehouden door de politie, is nog niet duidelijk.

Den Haag heeft het noodbevel afgegeven "wegens ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag" door protesterende boeren. "Boeren die met hun trekkers willen demonstreren in de stad, worden teruggestuurd en indien nodig vanaf de stadsgrens naar elders geleid", twitterde de gemeente.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat de burgemeester het bevel heeft uitgevaardigd nadat de politie "bewegingen van boeren heeft waargenomen" richting de stad. "Ze zouden op weg zijn naar Den Haag om de openbare orde te verstoren. Dat kunnen we niet gebruiken op Prinsjesdag, zeker niet nu er voor het eerst weer publiek aanwezig mag zijn."

Een politiewoordvoerster bevestigde eerder dat er "signalen" zijn dat "een groep boeren met trekkers" onderweg zou zijn. "De politie gaat mensen die met tractoren onderweg zijn naar Den Haag aanspreken en terugsturen. Dat is nu ons beleid." Er staan ook vier tractoren stil op de Benoordenhoutseweg. De politie probeert met de groep in contact te komen. "We zullen optreden als ze met tractoren proberen de stad binnen te rijden", aldus de woordvoerder.

UPDATE: Trekkers in beslag genomen in Den Haag

Op de Binckhorstlaan niet ver buiten het centrum van Den Haag worden vier trekkers in beslag genomen van boeren die in het centrum probeerden te komen. Ze maken deel uit van een grotere groep die op Prinsjesdag naar de Hofstad is gekomen om te demonstreren.

Een aantal boeren is omgekeerd toen de politie hen tegenhield. Minstens vier trekkers zijn dus blijven staan en worden weggehaald. De politie laadt die op een oplegger en voert ze af. Er is ook een legervoertuig aanwezig om de tractoren mee weg te voeren. Dat gebeurt volgens een verslaggever in goede orde, er zijn zover bekend geen arrestaties verricht.

"Wij hebben zojuist in Den Haag bij het Schenkviaduct een aantal trekkers in beslag genomen wegens het overtreden van het noodbevel. Boeren probeerden met hun trekkers naar het centrum te rijden en volgden onze aanwijzingen niet op", zo meldt de politie op Twitter.

Ook elders in of bij Den Haag zijn groepen boeren staande gehouden. Dat gebeurde onder meer op de Benoordenhoutseweg en volgens lokale media ook bij de Koningstunnel, vlak bij het Centraal Station. Bij Nootdorp reed donderdagochtend een colonne van zo'n veertig trekkers richting het centrum.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.