Terug

Volg Vandaag Inside

Tien positieve tests in aanloop naar NEC - De Graafschap

Tien positieve tests in aanloop naar NEC - De Graafschap

21 feb 2021, 16:53

De dagen voorafgaand aan de voetbalwedstrijd NEC - De Graafschap, onderdeel van de Fieldlab-experimenten, hebben tien mensen positief getest op het coronavirus. Zij mochten het duel daarom niet bezoeken. De sneltesten die bij de ingangen van het Goffert-stadion werden uitgevoerd, leverden louter negatieve uitslagen op.

"Dat zijn heel interessante data", zegt Pieter Lubberts, programmamanager van Fieldlab Evenementen. "We kijken in dit onderzoek niet naar het medische deel, maar naar de coronamaatregelen. Voor de veiligheid laten we alle bezoekers wel een PCR-test doen."

Hij vervolgt: "Deze testuitslagen laten zien dat de procedures werken. Van de 1300 bezoekers hebben we er vooraf bijna 1 procent uitgehaald door het laten uitvoeren van een PCR-test." Voorafgaand aan het eerste experiment, aan het begin van de week in Utrecht, testten zes van de zeshonderd bezoekers positief.

De bijna 1200 seizoenkaarthouders van NEC die zich hadden aangemeld voor het duel met De Graafschap, moesten vrijdag bij het stadion een coronatest doen. Dat gold ook voor alle genodigden, medewerkers en journalisten. Sommigen ondergingen zondagochtend bij de deur van het stadion ook nog een sneltest.

Volgens Lubberts is het praktisch vrijwel onmogelijk om bij evenementen alleen met sneltests op locatie te werken. "Logistiek is het bijna niet te doen om iedereen aan de deur te testen. Je zou dat dan decentraal moeten doen. Dus twee uur voor een bepaald evenement ergens testen en dan op weg daarnaartoe de uitslag ontvangen."

Na het eerste Fieldlab-evenement, maandag in het Beatrix Theater in Utrecht, kreeg een medewerker klachten. De medewerker bleek positief, terwijl de test voorafgaand aan het evenement negatief was. "Diegene is vermoedelijk tussen de test en het evenement besmet geraakt", zegt Lubberts. "We hebben altijd gezegd dat zoiets kan gebeuren. Je hebt nooit 100 procent zekerheid, dat geldt in de gewone samenleving ook. Maar de procedures zoals de GGD-melding en de CoronaMelder werken, dat is goed."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.