Terug

Volg Vandaag Inside

'Super League dubieus, verbod EK of WK wordt lastig'

'Super League dubieus, verbod EK of WK wordt lastig'

20 apr 2021, 10:57

Advocaat Ruben Elkerbout zet vraagtekens bij de plannen van twaalf Europese topclubs om een nieuwe Super League op te richten. "Ik ben daar sceptisch over", zegt de erkende specialist in het mededingingsrecht van kantoor Stek. "Het is een controversieel plan en het heeft veel weg van kartelvorming in de vorm van een gesloten competitie."

AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur willen in augustus een midweekse topcompetitie starten en zo 10 miljard euro genereren. Ze zijn op zoek naar nog drie clubs en willen jaarlijks vijf ploegen uitnodigen. "Ze hebben een grote pot met geld die ze elk jaar samen willen verdelen", zegt Elkerbout. "Het heeft niet veel met sportieve gronden te maken. Want hoe lang hebben de Spurs al geen prijs gewonnen? En Arsenal staat er ook niet florissant voor in de Premier League."

"Je kan veel zeggen over de Champions League, maar daar kan iedere club in Europa zich met goede prestaties voor kwalificeren", vervolgt de advocaat. "De Super League lijkt andere clubs op voorhand uit te sluiten. Clubs concurreren niet alleen sportief met elkaar, maar ook als het gaat om de verdeling van marketing en tv-gelden. Daarom is de vraag of de Super League stand kan houden."

Voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA reageerde woedend op de plannen voor een nieuwe Super League en verklaarde dat voetballers van clubs die aan de nieuwe supercompetitie deelnemen niet meer welkom zijn op een WK of EK. "De UEFA gaat alleen over het EK, maar ook dat lijkt mij niet eenvoudig waar te maken", zegt Elkerbout. "Frenkie de Jong heeft vorig seizoen een contract bij Barcelona getekend. In die keuze heeft hij deze sanctie niet kunnen meewegen, terwijl hij nu mogelijk per direct bestraft zou worden, omdat het bestuur van zijn club aan de Super League wil deelnemen."

"Ik hoor mensen de vergelijking trekken met schaatser Mark Tuitert en shorttracker Niels Kerstholt die door de internationale schaatsbond voor het leven zouden worden geschorst omdat ze in Dubai wilden schaatsen. Maar je kan relatief armlastige schaatsers toch moeilijk met puissant rijke sporters als Lionel Messi of Ronaldo vergelijken", stelt Elkerbout

De specialist in het mededingingsrecht denkt wel dat er ruimte is voor de nationale bonden en competities om clubs die aan de Super League deelnemen te straffen. "Want die hebben onder meer als taak om de integriteit van hun competities te beschermen", stelt hij.

"Ik denk uiteindelijk niet dat dit geschil beoordeeld zal worden door de Europese Commissie. Daar is dit dossier te gevoelig voor vanuit politiek perspectief. Eerder zal de nationale rechter die Super League en de reactie daarop van UEFA en de bonden toetsen aan het mededingingsrecht. Ik ben benieuwd hoe dat zal aflopen. De proportionaliteit van de straffen zal in ieder geval stevig worden getoetst. Met de mogelijke directe Champions League verbanning van Chelsea, Manchester City en Real Madrid, zoals gesuggereerd door het Deense UEFA-bestuurslid Jesper Møller, laat de UEFA direct haar tanden zien en is het spel om de voetbalmiljarden direct op de wagen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.